Dohodne se Mayové konečně s labouristy? Dohoda se blíží, naléhavost roste

Britská labouristická opozice vítá zásadní změnu postoje konzervativní vlády k rozhovorům o brexitu. Vláda Terezy Mayové se zdá být připravena přehodnotit své stanovisko k otázce celní unie mezi Londýnem a Evropskou unií po odchodu Velké Británie z Evropské unie, píše s odvoláním na poslední vydání listu The Times, agentura Reuters.

Diskuse o brexitu mezi vládou a labouristy jsou „vážné a konstruktivní"

Mluvčí britské premiérky zdůraznil, že diskuse s labouristickou stranou jsou „vážné a konstruktivní". Nová jednání byla naplánována tak, aby tento proces přinesla svůj závěr, dodal, aniž odmítl zveřejnit konečný termín.

David Lidington, považovaný za „číslo 2" nynější vlády, oznámil podle BBC, že setkání s labouristy bylo „produktivní" a „pozitivní". Sue Haymanová, zodpovědná ve „stínovém kabinetu" labouristů za životní prostředí v labouristickém kabinetu, hovořila o tom, že došlo „opravdu ke konstruktivní diskusi". Britský list The Times dodává, že diskuse by měla pokračovat příští týden.

Premiérka Theresa Mayová začala rozhovory s politickou opozicí na začátku dubna, aby se pokusila dosáhnout kompromisu o brexitu, který by mohl být schválen většinou volených členů v Poslanecké sněmovně. Při třech příležitostech od 15. ledna nebyla britská premiérka schopna zajistit, aby tento její text, jejž dohodla s EU, byl schválen parlamentní většinou.

Po odložení data odchodu , se od 29. března do 12. dubna se hlavy evropských států a předsedové vlád Evropské unie dohodli, že nabídnou premiérce Mayové „flexibilní" možnost vystoupit z EU do 31. října , s možností odejít, jakmile přijme dohodu o odstoupení v britském parlamentu.

Ministr Hunt: Dohoda s labouristy bude znamenat méně konzervativních poslanců

Ministr zahraničí Jeremy Hunt varoval Theresu Mayovou před dohodou s labouristy, jež by zahrnovala i celní unii s EU, píše BBC. Ministr Hunt navrhuje že taková dohoda bude mít za následek ještě méně konzervativních poslanců, kteří podpoří dohodu v Parlamentu.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn však trvá na tom, že jeho podpora závisí na tom, zda ministři přijmou potřebu celní unie. Jeho stoupenci říkají, že by to bylo pro podniky lepší, ale protivníci se domnívají, že Spojené království by to tímto nastavením brzdilo ve vlastní obchodní politice.

Rozhovory mezi labouristickou stranou a vládou se konají již několik týdnů poté, co se premiérka Mayová dohodla o říjnovém termínu s EU.

Downing Street tvrdí, že další rozhovory se plánují, „aby proces směřoval k závěru" - a podle Nicholase Watta, politického editora BBC Newsnight, jeho „naléhavost roste".

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Jeremy Hunt (britský politik) Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy