Vandalismem v Řecku usilují anarchisté o propuštění teroristy

Řečtí anarchisté stupňují protesty na podporu odsouzeného levicového teroristy Dimitrise Kufodinase, který ve vězení drží hladovku. Poničili rezidenci amerického velvyslance v Aténách, tzv. molotovovým koktejlem napadli policejní služebnu a zapálili auto novinářky CNN, uvedl dnes deník Kathimerini.

Kufodinas zahájil protestní hladovku poté, co mu úřady před deseti dny zamítly žádost o dočasné propuštění. V roce 2003 byl odsouzen k mnohanásobnému doživotnímu trestu za podíl na vraždách, které spáchalo levicové teroristické Hnutí 17. listopadu. To mělo mezi lety 1975 a 2000 na svědomí 23 mrtvých, včetně šéfa pobočky americké zpravodajské služby CIA v Řecku, tureckých diplomatů či britského vojenského atašé.

Antisystémová skupina Ruvikonas (v překladu Rubikon) dnes nad ránem na důkaz solidarity s Kufodinasem poničila barvou rezidenci amerického velvyslance v Aténách George Pyatta. Je to již třetí útok na tuto budovu v posledních měsících, diplomat ho na twitteru označil za "dětinský vandalismus". Policie v souvislosti s incidentem zadržela devět osob.

V úterý skupina maskovaných útočníků hodila několik molotovových koktejlů a plynových bomb na policejní služebnu na předměstí Atén. Jeden policista utrpěl lehká zranění, když vhozený předmět vybuchl v jeho strážní budce.

V ten samý den skupina neznámých žhářů zapálila automobil reportérky CNN Miny Karamitruové, zaparkovaný před jejím domem na okraji řecké metropole. Novinářka uvedla, že incident měl zřejmě co do činění s jejím zpravodajstvím o Kufodinasovi.

Při dalším aktu solidarity uspořádali anarchisté v úterý pochod centrem Atén, na němž požadovali teroristovo propuštění. Neznámí pachatelé poté hodili několik zápalných lahví na ústředí socialistické strany PASOK.

Vedení policie se v úterý večer sešlo k poradě, na níž mělo přijít s plánem opatření proti současné eskalaci násilí a vandalismu. Její výsledky dosud nejsou známy.

Související

Více souvisejících

Řecko CNN vandalství Dimitris Kufodinas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy