Salvini v problémech? Evropské volby v Itálii můžou zamíchat kartami

Favoritem voleb do Evropského parlamentu je v Itálii protiimigrační Liga vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho, který do eurovoleb sešikoval koalici nacionalistických a krajně pravicových stran, do níž vstoupila i česká strana Svoboda a přímá demokracie. Italské strany soupeří o 76 ze 753 křesel EP. Média spekulují o tom, že nesourodá vládní koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd (M5S) by se mohla po evropských volbách rozpadnout.

Naposledy bylo v Itálii možné předvolební průzkumy zveřejnit 16 dní před volbami. Liga podle nich získá 31 procent hlasů. Ve srovnání s minulým měsícem ztratila kvůli korupčnímu skandálu svého ministerského náměstka Armanda Siriho šest procentních bodů a nynější výsledek je nejhorší od října. Protestnímu M5S dá podle prognóz hlas 25 procent voličů. Levicové Demokratické straně (PD), jež na Apeninském poloostrově v roce 2014 evropské volby s 41 procenty hlasů vyhrála, nyní hlas hodí kolem 20 procent voličů, vyplývá z průzkumů agentur Ipsos a Demos.

Ústředním tématem Salviho kampaně byla migrace. Průzkumy ale ukazují, že Italy více znepokojuje nezaměstnanost. Za nejdůležitější problém ji považuje bezmála 50 procent z nich, zatímco v průměru ji za nejdůležitější má 20 procent Evropanů. Za druhé nejdůležitější téma označilo 30 procent Italů migraci. Server The Local nicméně cituje studii, podle níž se voliči v Itálii, Řecku a Španělsku více než nově příchozích migrantů obávají odchodů svých krajanů.

Kontroverznímu vicepremiérovi se za méně než rok podařilo dostat Ligu na špici z třetího místa v loňských parlamentních volbách. Před pěti lety získala Liga v eurovolbách 6,4 procenta hlasů. Podle deníku The Guardian je červenou nití Salviniho politického vzestupu vytváření nepřátel - od Italů z jihu země přes imigranty, Romy, muslimy, Brusel až k levicovým organizacím a lidem, kteří migrantům pomáhají.

Ministr vnitra je sice nejvýraznější osobou vlády, ale svým radikálním projevem a činy italskou společnost viditelně polarizuje. Jeho předvolební mítinky často narušovali protestující. Po celé Itálii se na budovách objevuji protisalviniovské transparenty. Většina Italů věří spíše premiérovi Giuseppu Contemu.

Italští prokurátoři nyní vyšetřují, zda ministr vnitra během kampaně nezneužil státní lety. Podle deníku La Repubblica vicepremiér na cestách na předvolební mítinky použil dvacetkrát státní letadlo. Italská média píší o jeho permanentní kampani: zaznamenala, že Salvini od počátku roku strávil na ministerstvu vnitra pouhých 17 dní, zatímco se stihl objevit na dvou stovkách společenských událostí. V Senátu se zúčastnil pouze 57 z 3286 možných hlasování.

Během kampaně se také vyhrotily vztahy mezi Ligou a M5S. Krizi umocnil korupční skandál člena Ligy Armanda Siriho. Prokuratura jej podezřívá, že přijal nebo chtěl přijmout úplatek a přes prostředníka má vazby na mafiánského bosse. Salvini jej dlouho hájil, nakonec jej musel odvolat premiér Conte.

Šéf M5S, která si zakládá na protikorupčním étosu, Luigi Di Maio koaličního partnera za hájení Siriho kritizoval a také jej obvinil, že podněcuje a podporuje extremismus. Agentura AFP Ligu od loňských voleb klade na pravý kraj politického spektra a někteří italští novináři soustavně upozorňují, že Salvini i jeho strana mají blízko k neofašistickým organizacím - například ke CasaPound či Forza Nuova - a jejich existenci svou politikou legitimizují.

"Moje babička říkala, že člověku je lépe samotnému než v pochybné společnosti," řekl k možnému rozpadu koalice Salvini na mítinku v městě Tarquinia. Dosud vždy tvrdil, že si přeje, aby populistická koalice přetrvala. O rozpadu vlády média píší od jejího počátku, nyní spolu ale Di Maio a Salvini osobně nemluví a jen si posílají oficiální dopisy.

Navzdory zdravotním problémům kandiduje i kontroverzní mediální magnát, 82letý Silvio Berlusconi, za svou stranu Vzhůru, Itálie (FI), jíž hlas hodí kolem osmi procent voličů. Bývalý několikanásobný premiér byl v roce 2013 pravomocně odsouzen za daňové úniky a nemohl šest let vykonávat veřejné funkce. Zákaz loni po parlamentních volbách zrušil místní soud.

Za krajně pravicovou stranu Bratři Itálie do EP kandiduje Giulio Cesare Mussolini, vnuk fašistického diktátora Benita Mussoliniho. K odkazu svého děda se nehlásí; horuje pro národní zájmy a brojí proti migraci, globalizaci a islamismu. Bratrům Itálie dá hlas necelých šest procent voličů. Za Berluconiho stranu byla do EP před pěti lety zvolena Mussoliniho vnučka Alessandra Mussoliniová.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Itálie Matteo Salvini (Liga severu) Giuseppe Conte Řím (město)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy