Mezi konzervativci plán Mayové na brexit opět nesklízí úspěch

Britská premiérka Theresa Mayová si ohlášením nového plánu na realizaci brexitu podle prvních reakcí politiků nezískala žádné další příznivce a oproti poslednímu hlasování o brexitové dohodě jí naopak zřejmě přibyli odpůrci. Chystaný zákon o "rozvodové dohodě" kritizují probrexitoví konzervativci, opozice i severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), o kterou se vláda Mayové opírá.

"Podpořil jsem premiérku při MV3 (třetí hlasování o brexitové dohodě z 29. března - pozn. ČTK) ve snaze dostat nás ven (z EU)... Tenhle premiérčin projev ale způsobil, že je vyloučené, abych podpořil zákon o brexitové dohodě," napsal na twitteru konzervativní poslanec Simon Clarke ještě během vystoupení ministerské předsedkyně.

Brzy se přidali další představitelé vládní strany a podle webu BuzzFeed News dnes večer počet "rebelů" výrazně vzrostl. Na konci března při třetím hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě premiérku nepodpořilo 34 konzervativních poslanců a jejich počet nyní údajně už zase přesahuje 50.

Podpory se Mayová dočkala pouze od členů své vlády. Podle ministra pro mezinárodní rozvoj Roryho Stewarta je potřeba dohodnuté podmínky brexitu ratifikovat a ukončit tak nejistotu pro podniky. Ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox zase uvedl, že "už nejde jen o brexit, ale o demokracii". "Tohle je okamžik pravdy, můžete dodržet dohodu s voliči, nebo ji porušit. Budou to sledovat a zapamatují si to," vzkázal členům dolní komory parlamentu, která by mohla o ratifikaci brexitové dohody hlasovat v prvním červnovém týdnu.

Očekávanou kritiku vyvolalo dnešní vystoupení Mayové u křídla nejtvrdších "brexitářů" v Konzervativní straně. "Samozřejmě, že budu hlasovat proti této zmatené realizaci ztroskotané dohody," uvedl poslanec Steve Baker. Podle dalšího zastánce jasné odluky od Evropské unie Jacoba Reese-Mogga je nová strategie premiérky horší, než předchozí návrhy. Na twitteru napsal, že je načase odejít z EU bez dohody.

Bývalý konzervativní poslanec Nick Boles, který stranu kvůli neshodám ohledně brexitu na začátku roku opustil, si posteskl, že Mayová se snaží oslovit opoziční poslance až nyní. "Kdyby Theresa Mayová s tímto projevem přišla před dvěma lety, byli bychom už venku z EU. A Nigel Farage by hrál golf na Floridě," citoval jej deník The Times.

Několika návrhy, které se týkají tzv. irské pojistky, se dnes Mayová snažila také rozptýlit obavy strany DUP. Lídr jejího poslaneckého klubu v britském parlamentu Nigel Dodds ale v reakci uvedl, že na zásadních nedostatcích brexitové dohody premiérčina strategie nic nemění.

Šéfka opoziční Skotské národní strany a skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová pak zpravodajské společnosti BBC řekla, že jejích 35 poslanců v britském parlamentu nikdy nezvedne ruku pro odchod z EU a z jednotného unijního trhu. "Jak premiérka sama řekla, budou-li poslanci hlasovat proti tomuto zákonu, budou hlasovat proti brexitu. Přesně tohle SNP udělá," dodala na twitteru.

Související

Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Rozvod Británie s EU byl turbulentní, trval přes čtyři roky

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes, kdy úřad britského premiéra Borise Johnsona oznámil, že se obě strany dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období.

Více souvisejících

Theresa Mayová Brexit Konzervativní strana (VB)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy