Ve Finsku se podařilo vytvořit koaliční vládu, tvoří ji pět stran

Sedm týdnů po volbách se ve Finsku podařilo vytvořit koaliční vládu, jejím předsedou by se měl stát Antti Rinne, informovala dnes agentura DPA. Kromě jeho sociálních demokratů budou koalici tvořit ještě další čtyři strany.

V nové finské vládě usednou zástupci středolevé Sociálnědemokratické strany Finska, liberálního Finského středu bývalého premiéra Juhy Sipiläho, Švédské lidové strany, která zastupuje zájmy švédské menšiny ve Finsku, Zeleného svazu a Levicového svazu.

Nový kabinet by měl mít celkem 19 ministrů a v 200členném parlamentu podporu 117 poslanců.

Dnes budoucí vládní koalice představila v Helsinkách svůj program. Skoncovat hodlá s řadou úsporných opatření předchozí vlády a více investovat do infrastruktury a vzdělání. Bojovat chce také proti sociální nerovnosti a klimatickým změnám.

Nejsilnější opoziční stranou finského parlamentu bude protiimigrační Strana Finů, která v dubnových volbách skončila na druhém místě hned za sociálními demokraty. Rozdíl mezi ní a vítězem voleb přitom činil jen 0,2 procenta hlasů.

Související

Více souvisejících

Finsko Antti Rinne

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy