Česko je kvůli Babišovi na pranýři: Oettinger chce mít finální podobu auditů v září

Finální podobu auditních zpráv týkajících se České republiky a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) by chtěl mít komisař Evropské unie pro rozpočet Günther Oettinger dokončenou nejspíš v září. Několik zdrojů obeznámených s děním v Evropské komisi dnes ČTK potvrdilo, že Oettinger chce mít věc "ze stolu" do konce práce nynějšího složení komise, jejíž funkční období končí na konci října.

Komise už krátce po květnových eurovolbách do Prahy poslala dvě ze tří předběžných zpráv o výsledcích prověrky, která se v ČR uskutečnila na počátku roku, čeká se na předběžné závěry třetího z dotčených ředitelství komise. Česko, kde věc vzbudila živou politickou debatu, bude mít čas na oponentní stanovisko, připraví jej příslušná ministerstva. Českou odpověď by následně měla komise zohlednit v závěrečné podobě auditních zpráv.

Do jaké míry ale nové materiály z Prahy pozmění názor auditorů EK, že Babiš ve střetu zájmů je a Česko by mělo vracet možná až 450 milionů Kč dotací pro firmy Agrofertu, není v této chvíli jasné. Český premiér, který Agrofert přesunul do svěřenského fondu aby vyhověl českým zákonům, veřejně a opakovaně jakékoliv pochybení odmítá.

A. Babiš k auditu. Prý se proti němu spikla nejen opozice, ale celá Evropa, všichni na něj útočí a vlastně ohrožují i ČR. Já bych řekl, že jediný, kdo ohrožuje naší zemi je premiér, který dělá ostudu a kvůli kterému hrozí, že občané zaplatí stovky milionů za Agrofert.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 4. června 2019

Uvádí naopak, že Česko "nic vracet nebude" a že se kvůli auditům hodlá obrátit na unijní soud. Kolik by takových žalob bylo a jak by byly konkrétně právně odůvodněné, to ale zatím není z Babišových slov zřejmé. Česko by například mohlo komisi žalovat poté, co by požádalo o proplacení některé ze sporných dotací a komise by to odmítla udělat na základě svého právního pohledu odlišného od názoru české strany.

Závěrečná zpráva komise tedy po české reakci může doznat změn proti nynější předběžné verzi, která minulý týden přišla do Prahy a následně unikla do médií. Bude ale též velmi pravděpodobně - kromě požadavku na finanční korekci, tedy vrácení či jiné použití peněz - obsahovat návrhy určitých právních či administrativních kroků, které by měla česká strana udělat, aby odstranila systémové problémy, jež podle auditu ovlivňují čerpání z fondů. Případná žaloba české strany, která by výsledky auditu napadla, by přitom neodložila povinnost změny začít provádět.

Popisy kroků k nápravě neuspokojivého stavu jsou součástí už předběžné verze a to včetně termínů, například jednoho či dvou měsíců, do kdy je třeba zjednat nápravu. Vláda či příslušná ministerstva s nimi ovšem nemusí souhlasit a začít by tak mohly měsíce, či dokonce roky dohodovacího řízení a vyjasňování si konkrétních detailů požadovaných změn.

V konečném důsledku ale není vyloučeno, že by unijní exekutiva mohla Česku v případě nespokojenosti s tím, jak byla věc vyřešena, například pozastavit veškeré čerpání unijních peněz. Podobné rozhodnutí by ale bylo až na příští Evropské komisi, funkční období té stávající končí letos na konci října.

Související

Andrej Babiš /ANO/

Brusel zveřejnil dopis Babišovi od Oettingera. Premiérovi radil se střetem zájmů

Evropská komise odtajnila část dopisu, který předloni v listopadu zaslal tehdejší komisař Günther Oettinger premiérovi Andreji Babišovi (ANO) kvůli jeho možnému střetu zájmů. V pasážích, které komise ponechala s ohledem na stále pokračující auditní řízení zakryté, Oettinger premiérovi radil, jak se střetu zájmů vyhnout, informoval dnes web irozhlas.cz.
Andrej Babiš, 4. celostátní sněm hnutí ANO

Eurokomise zveřejní dopis, který poslal Oettinger předloni Babišovi

Evropská komise zveřejní text dopisu, který bývalý eurokomisař Günther Oettinger předloni poslal premiérovi Andreji Babišovi. Informoval o tom dnes úřad evropské ochránkyně veřejných práv, která komisi k publikaci dopisu vyzvala. Někdejší komisař pro rozpočet Babišovi psal v souvislosti s dotacemi pro skupinu Agrofert a prověřováním jeho možného střetu zájmů.

Více souvisejících

Günther Oettinger Andrej Babiš evropská komise EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy