Francie si došlápne na autory nenávistných komentářů, Facebook poskytne údaje

Americká internetová společnost Facebook souhlasila, že bude poskytovat francouzské justici identifikační údaje francouzských uživatelů, kteří jsou podezřelí z umisťování nenávistných příspěvků na její sociální síť. Uvedl to v úterý francouzský ministr pro digitalizaci Cédric O. Upozornil, že Francie je první zemí, která se s firmou Facebook na poskytování takových údajů dohodla.

"Je to ohromná zpráva, znamená to, že justice bude moci postupovat normálním způsobem." řekl ministr v rozhovoru s agenturou Reuters. "Je to opravdu velmi důležité, dělají to pouze pro Francii," dodal.

.@facebook transmettra désormais à la justice française les adresses IP afin d’identifier les auteurs de propos haineux sur internet. Nous continuerons à avancer sur ce sujet avec la #PPLCyberHaine.cc @NBelloubet pic.twitter.com/UdrtNixYGt

— Cédric O (@cedric_o) 25. června 2019

Facebook s poskytováním údajů ohledně nenávistných příspěvků souhlasil po sérii schůzek zakladatele podniku Marka Zuckerberga s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten chce hrát vedoucí roli v globální regulaci projevů nenávisti a šíření falešných zpráv na internetu.

Facebook už nyní francouzským soudcům, kteří o to požádají, poskytuje identifikační údaje podezřelých v případech souvisejících s teroristickými útoky a násilnými činy. Nyní se firma tuto spolupráci rozhodla rozšířit i na projevy nenávisti.

"Je to z hlediska regulace důležitý signál," uvedla Sonia Cisseová z právnické společnosti Linklaters. "Nenávistné projevy už nejsou považovány za součást svobody slova, jsou nyní na stejné úrovni jako terorismus," dodala.

Facebook provozuje největší internetovou sociální síť na světě. Přístup firmy k ochraně soukromí se loni dostal do centra pozornosti po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů jeho sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Související

Více souvisejících

Facebook projevy nenávisti Francie

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

před 7 hodinami

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Putin prozradil, kolik ruských vojáků bojuje na Ukrajině

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na pátečním setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy