Tvrdý zákrok proti lodi s uprchlíky? Sea-Watch zabavit, posádku zatknout, volá Salvini

Loď Sea-Watch 3 se 42 migranty na palubě, jejíž německá kapitánka ve středu porušila zákaz vplout do italských vod, zůstává na moři nedaleko ostrova Lampedusa. Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes prohlásil, že je pro zabavení lodi a zatčení její posádky. Salvini, který přísnou protiimigrační politiku prosazuje od loňského nástupu do úřadu, očekává, že takto rozhodne i italský soud.

"Na palubě jsou lidé, kteří porušili italské zákony, v první řadě je to kapitánka," řekl dnes Salvini. "Pokud bude loď zabavena a posádka zatčena, budu spokojen," napsal dnes také na twitteru. Itálie, stejně jako Malta, uzavírá od loňska své přístavy lodím nevládních organizací, mimo jiné ve snaze přimět EU, aby problém migrace systémově řešila.

Quando vieni fermato a un posto di blocco, rallenti, spegni la macchina e ti fermi. Se tiri dritto, ti fermano e ti arrestano.In mare la legge non è diversa, quindi mi auguro che anche con la SeaWatch venga applicata.? LIVE ? https://t.co/S8gSEy7uC2 pic.twitter.com/Zikx3sJwOJ

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 27. června 2019

Mluvčí eurokomisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose dnes uvedla, že Evropská komise jedná se státy EU o převzetí migrantů z lodě Sea-Watch 3. Mluvčí nicméně řekla, že řešení je možné jen v tom případě, že migranti budou na pevnině. Podobně si země EU rozdělily běžence už v jiných případech, když Itálie a Malta bránily plavidlům zakotvit.

Šéf italské krajně pravicové strany Liga Salvini vyzval v předchozích dnech Německo, kde organizace Sea-Watch sídlí, a Nizozemsko, pod jehož vlajkou loď pluje, aby převzaly za migranty zodpovědnost. Už předminulý týden se přitom nabídlo asi 50 německých měst a obcí, že migranty z lodě přijmou.

Loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů, vstup na pevninu povolila Itálie od té doby jen 11 z nich, zejména dětem a těhotným ženám. Kapitánka lodi Carola Racketeová ve středu porušila italský zákaz a vplula do italských vod, ač jí hrozí pokuta až 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun) i trest až 15letého vězení za pašeráctví. Agentura APA dnes uvedla, že na pokutu se sešlo ve sbírce přes facebook 65.000 eur.

Racketeová se snažila o povolení k zakotvení v italském přístavu i u Evropského soudu pro lidská práva, ten ale v úterý odmítl nařídit italským úřadům nechat migranty vylodit. Soud vyzval nicméně italské úřady, aby migrantům poskytly zdravotnickou pomoc. Kapitánka pak ve středu vplula do italských vod, protože migranti jsou podle ní už zcela vyčerpaní.

"Osoby na palubě Sea-Watch nejsou trosečníci, ale lidé, kteří zaplatili 3000 dolarů a opustili svou zemi," uvedl dnes Salvini, podle něhož nevládní organizace vyplouváním k břehům Libye nahrávají pašerákům. Ochránci lidských práv Salviniho kritizují s tím, že neziskové organizace zachraňují životy lidí, kteří utíkají před ozbrojenými konflikty a bídou.

Salvini brání vplutí do italských vod lodím nevládních organizací, i dnes ale připlula pod dohledem italské pobřežní stráže na Lampedusu menší loď s tuniskými migranty, uvedla APA. Také minulý týden dorazilo takto do Lampedusy několik desítek afrických migrantů.

It's been 23 hours since #SeaWatch3 entered Italian waters in a state of necessity. We were forced to do so because for 2 weeks not a single #EU institution took responsibility. Do we have to continue on our own or is there anyone who remembers their duty to protect life at sea? pic.twitter.com/yE55h7tC0D

— Sea-Watch International (@seawatch_intl) 27. června 2019

Salviniho politika uzavírání přístavů výrazně snížila migraci z Afriky do Itálie. Od začátku roku připlulo do Itálie přes moře podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 2450 běženců, což je o 90 procent méně než v témže období loni. Za celý rok 2018 dorazilo do Itálie přes Středozemní moře 23.370 migrantů, o rok dříve jich bylo 119.370.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Sea Watch uprchlíci Itálie Carola Racketeová

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy