Madrid udeří na potomky diktátora Franka, mají vrátit honosné sídlo

Španělská vláda chce na potomcích Franciska Franka vysoudit panský dvůr Pazo de Meirás v Galicii na severozápadě země. Někdejší diktátor, který zemi vládl v letech 1939-75, ho podle kabinetu získal nezákonně, napsala agentura AP. Pazo de Meirás nyní patří Frankovým vnoučatům.

Španělské ministerstvo spravedlnosti se odvolává na nově nalezené dokumenty. Vyplývá z nich, že na prodej nemovitosti frankistické organizaci v roce 1938 museli pod nátlakem přispívat místní lidé. Franco panský dvůr získal - podle resortu spravedlnosti podvodně - o tři roky později.

Nemovitost, která se nyní nabízí k prodeji za více než pět milionů eur (asi 128 milionů korun), by podle resortu měla patřit veřejnosti.

Španělská socialistická vláda vede s Frankovou rodinou také vleklý soudní spor ohledně exhumace diktátorových ostatků z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu.

"Vyhrožovali nám (zástupci vlády), že pokud (ohledně exhumace) neustoupíme, přijde odplata a tohle je její součástí," řekl agentuře Reuters jeden z Frankových vnuků.

Diktátor, který zemřel v roce 1975, má v zemi stále dost příznivců. Obdivují ho mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce.

Související

Francisco Franco

Diktátor Franco byl exhumován a přemístěn. Zbabělost, zlobí se jeho vnuk

Po 44 letech dnes španělská vláda exhumovala ostatky španělského diktátora Franciska Franka, který byl po smrti v listopadu 1975 pohřben v památníku v Údolí padlých. Přes odpor Frankovy rodiny, ale se souhlasem parlamentu i nejvyššího soudu byly ostatky přemístěny na hřbitov na madridském předměstí El Pardo, kde se konal soukromý obřad a kde je pohřbena i Frankova manželka. Nedaleko hřbitova proti exhumaci protestovalo přes dvě stovky Frankových příznivců.

Více souvisejících

Francisco Franco Španělsko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy