Lodní doprava ve Štětínském zálivu zastavena, našla se bomba z války

Kvůli nálezu nevybuchlé bomby z druhé světové války se dnes na několik hodin zastavil provoz lodí ve Štětínském zálivu na pomezí Polska a Německa. Polské úřady také musely evakuovat řadu rodin z blízkosti vodního kanálu, kudy poté pyrotechnici nálož přepravovali ke zneškodnění. Informovala o tom agentura DPA. Asi 750 kilogramů vážící britská letecká puma se našla při stavebních pracích asi šest metrů pod hladinou moře.

Bomba se našla u jižního ústí Piastovského kanálu, který spojuje Štětínský záliv s průlivem Svina mezi ostrovy Usedom a Wolin. Úřady kvůli tomu uzavřely osmikilometrový okruh kolem německé obce Altwarp a polské obce Nowe Warpno na břehu zálivu.

Bombu nejprve prozkoumali potápěči a odborníci ji pak naložili na loď, která ji přepravila Piastovským kanálem k Baltskému moři. Tam ji pak ve vojenském prostoru pyrotechnici zneškodnili.

Nálezy nevybuchlých válečných bomb jsou dodnes v Polsku poměrně běžné. Například loni v prosinci nedaleko místa nynějšího nálezu objevili dělníci ve městě Police u Štětína leteckou bombu. Evakuovat se kvůli tomu muselo 24.000 lidí.

Související

policie

Moravskoslezští pyrotechnici museli opět do akce, houbař našel munici z války

Policejní pyrotechnici vyjížděli tento týden v Moravskoslezském kraji několikrát k nálezům nevybuchlé munice z druhé světové války. Munice se i 75 let po válce hojně nachází zejména na Opavsku, kde probíhaly těžké boje. Například při procházce v lese v katastru obce Hrabyně, která byla za války téměř zničena, našel šestačtyřicetiletý muž protitankovou leteckou pumu ruské výroby. ČTK to sdělil policejní mluvčí René Černohorský.

Více souvisejících

Nálezy bomb z II. světové války Polsko lodní doprava

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy