"Pobíhali dokola jako idioti!" Timmermans svými výroky o brexitu naštval Británii

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v rozhovoru s BBC prohlásil, že když britští vyjednavači přijeli v roce 2017 do Bruselu k rozhovorům o brexitu, "pobíhali sem tam jako idioti". Dodal, že jej úroveň britského vyjednávání šokovala, neboť očekával brilantní výkon, ale diplomaté nebyli v začátcích jednání připraveni. Náměstek britského ministerstva pro brexit Martin Callanan dnes Timmermansova slova označil za dětinské urážky a Timmermanse osobně za "hloupého hocha", píše agentura AP.

"Mysleli jsme si, jak jsou vynikající," řekl Timmermans v pořadu Panorama, který BBC odvysílá dnes večer a z něhož již zveřejnila úryvky. "Že v nějakém koutě kdesi ve Westminsteru mají knihu ve stylu Harryho Pottera se všemi triky a věcmi, co dělat."

Pak ale viděl tehdejšího ministra pro brexit Davida Davise mluvit na veřejnosti a jeho názor se změnil. "Viděl jsem, že nepřichází, nejedná, předvádí se jinde a pomyslel jsem si: ´Pane jo, oni nemají plán, oni nemají plán´." To bylo podle něj šokující s ohledem na škody, které nepřipravenost způsobila.

"Hodiny tikají a vy nemáte plán. Bylo to jako když svobodník Jones (v Británii známá seriálová postava) křičel ´nepanikařte, nepanikařte´. Pobíhali kolem dokola jako idioti," prohlásil Timmermans.

Callanan podle AP reagoval, že Timmermans trousí dětinské urážky ohledně britského vyjednávání, a nazval jej hloupým hochem. To je podle AP rovněž narážka na britský sitcom Dad's Army, kde vystupuje zmíněný svobodník Jones. Výraz "stupid boy" je podle AP slavnou hláškou z tohoto humoristického seriálu. "Diplomatický jazyk je v trapu," komentovala to agentura.

Britové odhlasovali odchod z Evropské unie v referendu v roce 2016. Brexit byl ale odložen, protože se premiérce Therese Mayové nepodařilo dohodu o rozluce prosadit v parlamentu. Nový termín brexitu je 31. října.

Příští týden bude mít země po probíhajícím hlasování členů konzervativní strany nového premiéra, podle průzkumů se jím stane někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. O jeho přístupu v počátcích jednání o brexitu Timmermans prohlásil, že se mu nezdál úplně upřímný. "Vždycky jsem měl pocit, že hraje nějaké hry," dodal.

Timmermans není prvním unijním představitelem, který si kvůli vleklým jednáním o brexitu nebral servítky. Předseda Evropské rady Donald Tusk se v únoru zamyslel nad tím, jak asi vypadá místo v pekle pro zastánce britského odchodu z EU, kteří pro něj nemají konkrétní plán. V březnu pak prohlásil, že v pekle je místa dost. Reagoval tak na otázku novinářky, zda by na toto místo měli být posláni i britští poslanci, kteří nechtějí schválit dohodu premiérky Mayové o podmínkách brexitu. Nadávku ale nepoužil.

Související

Frans Timmermans

Frans Timmermans rezignoval na funkci evropského komisaře pro klima

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans oznámil dnes svou rezignaci na svou funkci, protože plánuje kandidovat v nadcházejících předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku v listopadu. Uvedla to Evropská komise (EK) ve svém prohlášení. Náplň práce a agendu týkající se klimatu, kterou Timmermans vedl jako výkonný místopředseda Evropské komise, převezme jeho kolega Maroš Šefčovič ze Slovenska.
Frans Timmermans

Timmermans zřejmě skončí v unijní politice. Chce kandidovat v Nizozemsku

Frans Timmermans zřejmě opustí pozici místopředsedy Evropské komise a pokusí se o návrat do nizozemské politiky. Hodlá se totiž ucházet o post volebního lídra levicové koalice složené ze Strany práce a Zelené levice. Nizozemí čekají v listopadu předčasné volby po pádu vlády Marka Rutteho. 

Více souvisejících

Frans Timmermans Brexit EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy