Litevský premiér ustál hlasování o důvěře, z vlády vyhodí tři ministry

Litevský premiér Saulius Skvernelis dnes v parlamentu uspěl v hlasování o důvěře, na které přistoupil po neúspěchu v prezidentských volbách. Předsedu vlády podle agentury Reuters podpořilo 83 ze 114 přítomných poslanců.

Skvernelis po neúspěchu v květnových prezidentských volbách sliboval, že odstoupí v den inaugurace nového prezidenta, později ale tento slib zrušil. V květnových volbách skončil Skvernelis třetí, neprobojoval se ani do druhého kola.

Skvernelis podle serveru Delfi má v úmyslu vyměnit ministry dopravy, vnitra a zemědělství. "Času do konce mandátu není mnoho, a tak nelze čekat," řekl. Narážel tím na fakt, že parlamentní volby jsou plánovány na říjen příštího roku.

Nově zvolený litevský prezident Gitanas Nauséda 12. července složil přísahu, čímž tento bývalý bankovní analytik oficiálně převzal prezidentský úřad třímilionového pobaltského státu.

Během předvolební kampaně Nauséda řekl, že nepojede do Moskvy, dokud se sousední Rusko nestáhne z Krymu, který v roce 2014 anektovalo. Úřad převzal po prezidentce Dalii Grybauskaitéové, která Rusko označila za "teroristický stát".

Související

Saulius Skvernelis

V Litvě se konaly parlamentní volby. Vede opozice, ukazují předběžné výsledky

V nedělních litevských parlamentních volbách vede podle předběžných výsledků s 23,7 procenty hlasů opoziční konzervativní Vlastenecký svaz - křesťanští demokraté Litvy. Na druhém místě skončila vládní Unie rolníků a zelených (LVŽS) s 18,1 procenty hlasů. Po sečtení 97 procent hlasovacích lístků to dnes oznámila litevská volební komise.
Sauliuse Skvernelis

Litevský premiér čelí kritice, protože ve vládě nemá ženy

Na hlavu litevského centristického premiéra Sauliuse Skvernelise se dnes snesla ostrá kritika za to, že ve svém kabinetu nemá vůbec žádnou ženu. Nevládní organizace hájící práva žen mu podle agentury AFP vyčetly, že je to v Evropské unii zcela ojedinělá věc.

Více souvisejících

Saulius Skvernelis Litva

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy