Kde zakotví íránský tanker? Na řecký přístav je moc velký, USA zastrašují země ve Středomoří

Íránský tanker Adrian Darya je příliš velký na to, aby mohl vplout do řeckého přístavu. Řekl to dnes Miltiadis Varvitsiotis z řeckého ministerstva zahraničí, který v minulosti působil jako ministr námořní dopravy. Tanker v pondělí odplul z Gibraltaru, kde ho místní úřady zadržovaly od začátku července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což je v rozporu s protisyrskými sankcemi Evropské unie. Nyní podle webu Marine Traffic pluje k řeckému přístavu Kalamata, kam by mohl dorazit v neděli.

USA, které loni obnovily sankce proti Íránu, se snaží tankeru zabránit vyložit náklad a varovaly Řecko a další země ve Středomoří, aby tankeru neposkytly žádnou pomoc.

Tanker typu VLCC (velmi velký tanker) se 130.000 tunami ropy, který ohlásil, že pluje ke Kalamatě, je příliš velký na to, aby v řeckém přístavu zakotvil, řekl soukromé řecké televizi ANT1 Varvitsiotis, který je na ministerstvu pověřený evropskými záležitostmi. Tanker Adrian Darya je dlouhý 330 metrů a široký 58 metrů.

"Jestliže vpluje do řeckých vod, může zakotvit jedině na širém moři a pak situaci posoudíme," dodal. Upřesnil, že "Atény nehodlají jakkoli usnadnit dopravu ropy do Sýrie". Varvitsiotis také přiznal, že USA na Řecko vyvíjejí v této záležitosti tlak.

Podle Marine Traffic je nyní tanker na úrovni alžírského Oranu a pluje velmi pomalu rychlostí zhruba 14 kilometrů za hodinu. Pokud nezmění plány, nedorazí ke Kalamatě dříve než 25. srpna, sdělil agentuře AFP námořní zdroj. Řecké úřady v úterý uvedly, že nedostaly oficiální žádost o přijetí tankeru v Kalamatě.

Podle některých řeckých médií bude záležitost testem vlády nového premiéra Kyriakose Mitsotakise, která vznikla v červenci. Ministr zahraniční Mikos Dendias řekl, že USA vůči Íránu vedou velmi tvrdou politiku, která se zásadně liší od přístupu EU. USA se snaží prosadit nové zastavení tankeru na základě tvrzení, že výtěžek z prodané ropy dostanou íránské revoluční gardy, které jsou na seznamu teroristických organizací v USA, nikoli ale v EU.

Související

Více souvisejících

Řecko íránský tanker Adrian Darya Írán USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy