OBRAZEM: Václav Havel opustil Pražský hrad. Naposledy!

Praha - Vyzváněním zvonů svatovítské katedrály a minutou ticha začalo poslední rozloučení se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem. Poslední poctu mu přijeli vzdát hlavy států a politici z celého světa, celkem je to na padesát zahraničních delegací.

Přesně 21 salv, vypálených z Lobkovické zahrady, ukončilo oficiální rozloučení s exprezidentem Václavem Havlem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Do chrámu mu přišlo vzdát poslední hold na padesát delegací z celého světa včetně zástupců českého politického života.

Smuteční rozloučení začalo úderem pátečního poledne minutou ticha a zvukem sirén. Následovala zádušní mše celebrovaná pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Po mši zazněly ve svatovítské katedrále projevy prezidenta Václava Klause, šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP O0) a americké exministryně zahraničí Madeleine Albrightové. Rakev s Václavem Havlem se převezla do krematoria v pražských Strašnicích, kde se s ním rozloučí nejbližší rodina a přátelé.  -----------------------------------------Za zvuků Dvořákova Rekviem se koná v katedrále svatého Víta v Praze státní pohřeb prezidenta Václava Havla. Zádušní mši slouží arcibiskup Dominik Duka. Duka připomíná například Havlovo přivítání tehdejšího svatého otce Jana Pavla II.: "Nevím, zda vím, co je to zázrak. Ale to, že tu jste, zázrak je." Poselství papeže přečetl jeho vyslanec, připojil i osobní vzkaz hlavy katolické církve. Úryvky z bible u rakve přečetl herec Josef Abrhám. Na záčátku mše vystoupil vyslanec papeže Giovanni Coppa a přečetl poselství Benedikta XVI. Přidal také osobní vzkaz hlavy katolické církve, která adresovala rodině i celému Česku své povzbuzení. Po zahájení bohoslužby následoval úkon kajícnosti s vyznáním. Po vstupní modlitbě přečetl Josef Abrhám úryvky z bible z knihy Job. Herec, který si zahrál roli kancléře v Havlově filmu Odcházení, hovořil pohnutým hlasem. "Kéž by byla napsána má slova, kéž by byla vyryta do mědi, železným rydlem do olova, navěky vtesána do kamene," recitoval Abrhám. Bohoslužba poté pokračovala žalmem a čtením z Janova evangelia. Mši provázela filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka Dvořákovým rekviem. Zazněl i Händelův Mesiáš. Nejblíž k rakvi bylo místo pro rodinu a prezidenta. Po pravici vdovy Dagmar Havlové seděl prezident Václav Klaus s manželkou Livií, po levici pak dcera Nina s partnerem a Havlův bratr Ivan s manželkou Dagmar. V katedrále byla vláda i zahraniční státníci."S hlubokou lítostí jsem se dozvěděl o úmrtí Václava Havla. Zasílám hlubokou soustrast v tomto čase národního smutku," citoval kardinál a bývalý papežský nuncius v Praze Giovanni Coppa z dopisu papeže Benedikta XVI., který obdržel český prezident Václav Klaus.

"Připojuji se k těm, kdo se shromáždili ke slavnostnímu pohřebnímu obřadu. Pamatuji si, jak odvážně pan Havel hájil lidská práva v dobách, kdy byla lidu ve vaší zemi systematicky pošlapávána. Vzdávám díky Bohu za svobodu, které se lidé v České republice těší," napsal papež. "Udílím své apoštolské požehnání všem, kdo doufávají ve vzkříšení nového života," dodal podle listu Benedikt XVI. Coppa připojil vzpomínku i na svoji čtvrteční audienci u papeže. Na ní mu Benedikt XVI. řekl, že prezidenta Václava Havla vždy obdivoval. Projevuje soustrast rodině zemřelého, prezidentu Václavu Klausovi i celému českému národu. Vzkázal, že je zemi na blízku a ujistil všechny o své lásce a povzbuzení."Pohřeb Václava Havla: Světoví lídři vyjadřují svou úctu," zněl titulek britské stanice BBC.

"Svět se připravuje říct Havlovi sbohem," napsala americká CNN.

"Havlova žena Dagmar, členové rodiny, přátelé a lídři z desítek zemí se v pátek shromažďují v gotické katedrále svatého Víta, největším a nejvýznamnějším kostele v zemi, aby vzdali svou poslední poctu bývalému prezidentu," napsal Washington Post.

Slovensko drží na počest Václava Havla od 08.00 hodin státní smutek, který potrvá do 18.00. Logo slovenského deníku Sme v internetové verzi je černobílé s portrétem zesnulého exprezidenta. I ostatní slovenská média vyjadřují Havlovi úctu banery s jeho jménem a daty narození a smrti.

Média si všímají, že ze Spojených států na pohřeb přijela ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem, britský premiér David Cameron nebo předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Přiletěla také bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightovou či francouzský prezident Nicolas Sarkozy, s nímž dorazil i známý herec Alain Delon.

Václav Havel zemřel v neděli ve spánku na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Související

Více souvisejících

Václav Havel státní pohřeb

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy