Londýn ochromila stávka řidičů metra

Londýn - Řidiči londýnského metra v pondělí zahájili 24hodinovou stávku, píše webový portál stanice BBC. Londýňané se například nemohou dostat na nákupy a na fotbal.

Řidiči požadují příplatek za služby o svátcích a další kompenzaci ve formě dne volna navíc. Stávku zahájili úderem půlnoci.Stávka narušila plány Londýňanům, kteří chtěli se zahájením povánočního výprodeje vyrazit na nákupy. Dopravu v nejrušnějších částech metropole posilují autobusové spoje.Stávka komplikuje život i fotbalovým fanouškům. Arsenal sice o den odložil pondělní zápas s Wolverhamptonem, ale fanoušci Chelsea se bez metra budou těžko dostávat na zápas s Fulhamem, který se má konat na domácím stadionu Chelsea Stamford Bridge.Odbory a řidiči metra tvrdí, že práce na druhý svátek vánoční by měla být dobrovolná. Ti, kteří se rozhodnou do práce jít, by měli dostat zvláštní příplatek a den volna navíc.Londýnský dopravní podnik namítá, že ohledně státních svátků má s odboráři dlouhodobou dohodu a požadavek příplatku je nepřípustný."Snížili jsme počet řidičů metra, kteří o svátcích pracují, na 880 oproti 1100, kteří pracovali loni," vyjádřil se představitel dopravního podniku Howard Collins. Dodal, že podnik nemůže zaměstnance "platit dvakrát" a že ve mzdách řidičů už je zahrnuta odměna za práci o svátcích.Pokud dopravní podnik nevyjde požadavkům řidičů vstříc, odbory hrozí dalšími čtyřiadvacetihodinovými stávkami 16. ledna a 3. a 13. února.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Více souvisejících

Londýn stávka Metro

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy