Profil: Herman Van Rompuy - belgický Rambo, nebo klaun?

Praha - Belgičan Herman Van Rompuy se stane prvním evropským prezidentem. Je přesně takovým typem politika, jakého v této funkci potřebují Francouzi a Němci.

Pečlivý úředník, dobrý vyjednávač, muž kompromisu, který je pověstný tím, že vše dlouho rozmýšlí. Nikoho nepředstihne, neurazí, nezastíní.

Francouzsko-německý tandem se nemusí bát, že by mu v Evropské unii už dál nepatřilo hlavní slovo.

Nynější belgický premiér, dvaašedesátiletý křesťanský demokrat Van Rompuy není kalibrem Tonyho Blaira, který by Nicolasi Sarkozymu a Angele Merkelové mohl brát vítr z plachet.

Nemá charisma někdejšího šéfa britské vlády, mimo Belgii ho téměř nikdo nezná.

Portál Monster and Critics píše: Namísto energického, průrazného a uznávaného politika bude Evropskou unii reprezentovat bezbarvý úředník, kterému Belgičané kdoví proč přezdívají Rumpypumpy.

Nahlíženo z Česka, Van Rompuy připomíná Vladimíra Špidlu, sociálního demokrata, někdejšího premiéra a nyní unijního komisaře. Spojuje je nejen zádumčivý výraz skrytý za brýlemi. Ani jeden z nich není velkolepý řečník, oba jsou váhaví, nerozhodní.

Van Rompuy se dlouho rozmýšlel, než přijal žádost belgického krále, aby sestavil vládu.

Působí jako snílek, píše básně, bloguje. Jeho manželka mu říká Rambo. Van Rompuy je přitom drobný, nemotorný, působí plaše, pod jeho sakem nejsou patrné žádné svaly.

Britský deník Daily Express zveřejnil ve čtvrtek jeho fotografii s červeným klaunským nosem a kloboukem. Fotomontáž sestavila jeho sestra Christine, která je členkou konkurenční Strany pracujících.

Belgičtí labouristé plakát s tímto snímkem vylepovali loni ve volební kampani. Volby však vyhráli Rompuyovi křesťanští demokraté a Rompuy sestavil vládu.

Herman Achille Van Rompuy - Vlám, který vystudoval filozofii a ekonomii na katolické univerzitě v Lovani, však není pouhý klaun či snílek. Mezi státníky má pověst skvělého vyjednávače. Belgii vládne jen necelý rok, dokázal ale tišit spory mezi Vlámy a Valony, které ohrožují jednotu Belgického království.

Co víc: Je pokládán za úspěšného ministra financí. Během deseti let přispěl k tomu, že se veřejný dluh Belgie ze 135 procent HDP snížil na 100 procent. A to se v době hospodářské krize počítá.

Související

Herman Van Rompuy, prezident EU

Prezident EU důrazně: Pryč s populismem, přistěhovalectví je znakem...

Berlín - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve svém dnešním projevu k situaci v Evropě podle agentury DPA obhajoval volnost pohybu osob, kritizoval strach z přistěhovalectví a varoval před rostoucím populismem v členských státech Evropské unie. Sílící nedůvěře vůči Evropě se podle něj dá čelit jen konkrétními politickými úspěchy.

Více souvisejících

Herman Van Rompuy europrezident

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy