Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

Londýn - Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery. Řekl to listu Daily Telegraph jeden z předních britských expertů na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium.

Některé typy bakterií a parazitů, které se v balených salátech mohou nacházet, je podle Penningtona téměř nemožné usmrtit bez radioaktivního ozáření. To je sice zcela nezávadné a při zbavování patogenů dokonale účinné, veřejnost by však zřejmě byla proti tomu, řekl Pennington.Britská agentura ochrany zdraví vyšetřovala loňskou nákazu prvokem Crystosporidum, jehož rozmnožení v trávicím ústrojí vyvolává silná průjmová onemocnění. Infekce v Anglii a Skotsku postihla asi 300 lidí.Analýza zjistila, že z jednotlivých složek salátů souvisely s infekcí nejvíce listy špenátu. Z hlediska místa prodeje se zjistila největší spojitost s infekcí u předem připravených salátů z různých druhů zeleniny v supermarketech velkých řetězců.Pennington upozornil na několik podobných případů v USA, kde se objevila varování před nakrájenými a balenými zeleninovými saláty. Potravinová firma Dole tam loni stáhla svůj salát z prodeje v deseti státech poté, co úřady státu Tennessee v jednom vzorku našli listérie.Poptávka po salátech v posledních letech vlivem kampaní za zdravou výživu výrazně rostla. Podle hygieniků je to však jeden z produktů, který může nejčastěji vyvolat onemocnění. Listy a kořeny zeleniny jsou obvykle kontaminovány zeminou plnou mikroorganismů a některé patogeny lze zabít jen vařením nebo silnými čisticími prostředky, nikoli pouhou vodou."Obecně je bezpečnější jíst burgry než salát, který se k nim podává," řekl Pennington. "Zelenina je bezpečná jen po uvaření, což samozřejmě se salátem dělat nemůžeme. Můžeme ji ozařovat - to by ale veřejnost říkala 'ne, ne'. Nemůžeme si být nikdy absolutně jisti, že balený salát, který prošel chemickým mytím, aby se zabili paraziti, je skutečně neškodný." řekl Pennigton.Pennington v souvislosti s patogeny rovněž upozornil na zvýšená rizika biopotravin. Poukázal na nákazu bakterií E.coli, která se rozšířila z biofarmy v severním Německu v luštěninových klíčcích a v roce 2011 usmrtila 22 lidí. "U biopotravin je riziko větší. Například kuřata z biochovu mají více patogenů, protože jsou více venku, ulpívá na nich trus ptáků a podobně,"

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

nebezpečné potraviny Zelenina

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy