Zaslouží si Thatcherová pompézní pohřeb? "Železná lady" rozděluje národ i po smrti

Londýn - Po prvotním šoku ze smrti Margaret Thatcherové a jejím následném velebení se začínají v Británii objevovat i první negativní hodnocení této významné političky. Část Britů si mimo jiné klade otázku, zda si ex-premiérka, která ve své době rozdělila společnost, zaslouží pompézní státní potřeb. Informuje server CNN.

Stránky britských novin se tak neplní pouze superlativy o statečné, velké, nebojácné a průkopnické "Železné lady", objevují se i přízviska jako rozdělující, destruktivní či bezcitná.

Situaci dobře ukazuje protichůdný obsah dvou bulvárních plátků Daily Mail a Daily Mirror. Zatímco první z nich zesnulou političku tituluje jako "ženu, která zachránila Británii" a pompézní pohřební ceremoniál kvituje, druhý vznáší otázky. Zaslouží si "žena, která rozdělila národ" stejné rozloučení jako princezna Diana nebo královna matka?

Proti státnímu pohřbu se všemi vojenskými poctami již na internet vznikla petice, kterou podepsalo n 25 tisíc Britů. Ceremoniál se má uskutečnit přesně za týden. Kritici Thatcherové poukazují především na její necitlivou domácí sociální politiku. Za její vlády došlo především k výraznému nárůstu nezaměstnanosti a rozsáhlým sociálním nepokojům.

Související

Více souvisejících

Margaret Thatcherová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy