VIDEO: Policie zatkla mocného bosse kalábrijské mafie 'Ndrangheta

Řím - Boss kalábrijské mafie 'Ndrangheta je v base! Před italskou policií prchal poslední dva roky, dnes však měli muži zákona šťastný den. Informovala o tom agentura ANSA.

Zdroj: YouTube

Pietro Labate byl hlavou stejnojmenného klanu a podle policie patří k nejnebezpečnějším zločincům v zemi. Před rokem byl v nepřítomnosti odsouzen k dvacetiletému trestu vězení mimo jiné za vydíraní a zločinné spolčení.

Dvaašedesátiletý Labate se skrýval od dubna 2011, kdy unikl rozsáhlé razii zaměřené na členy klanů Labate a Tegano. Policie ho dostihla v jeho domovském městě Reggio Calabria.

'Ndrangheta je považována za nejmocnější a nejbezcitnější ze čtyř největších zločineckých organizací působících na Apeninském poloostrově před sicilskou Cosa Nostrou, neapolskou Camorrou a apulijskou organizací Sacra Corona Unita.Název 'Ndrangheta pochází pravděpodobně z řeckého slova andragathía (hrdinství, ctnost, mužnost) nebo andragathos (statečný muž).

Přestože se předpokládá, že 'Ndrangheta byla aktivní již na začátku 18. století, první faktická zmínka o ní pochází až z roku 1861, kdy došlo ke sjednocení městských států. Další zmínka je pak z roku 1888. Týkala se anonymního udání na prefekta provincie Reggio di Calabria, Francesca Paternostra, a odkazovala na tajnou sektu, kterou měla být 'Ndrangheta.

'Ndranghetu provází od samého počátku kriminální činnost včetně únosů a vražd. V novodobé historii se 'Ndrangheta nejvíce projevila ve dvou velkých konfliktech - za první se považuje válka, která vypukla v roce 1975 po zabití Antonia Macri a vyžádala si asi 300 obětí. Druhá válka 'Ndranghety mezi lety 1985 - 1991 stála kolem 700 lidských životů.

Kalábrijská mafie obchoduje s drogami a zbraněmi, peníze získává také z prostituce a vydírání. Odborníci odhadují, že každoročně generuje příjmy kolem 44 miliard eur, což jsou asi tři procenta italského hrubého domácího produktu.

Související

Veškeré volné chvíle trávili Ján Kuciak i Martina Kušnírová spolu. Oba žili jeden pro druhého. Osud jim bohužel vyměřil velice málo času. Tragickým se oběma stal 21. únor 2018, kdy je v jejich rodinném domě ve Veľké Mači zastřelil Miroslav Marček, ohavného zločinu se zúčastnil i Tomáš Szabó. Přátelé se ze smrti talentovaného investigativce i úspěšné archeoložky dodnes nevzpamatovali. Rozhovor

Při odkrývání dalších kauz je Ján stále s námi. Zdobil jej talent a nadhled, říká o Kuciakovi jeho šéf

ROZHOVOR – Chybí mu jeho humor, profesní zarputilost a čisté přátelství, které vyvěralo z jeho dobrosrdečné duše. Vražda Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, od níž 21. února uplynou tři roky, je pro šéfa investigativního týmu Aktuality.sk Marka Vagoviče stále živá. Jeho mladší kolega bravurně odkrýval mafiánské praktiky tehdejší garnitury, a tak se stal nepohodlným. „Vždy, když pracujeme na další investigativní kauze, tak si na Jána vzpomeneme. Říkám si, jak by asi postupoval a co by ještě zjistil. Stále je s námi. Měl neuvěřitelný talent, zdobil jej i nadhled,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Marek Vagovič.

Více souvisejících

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta Mafie Pietro Labate

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 21 minutami

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy