Zahraničí natvrdo: Český politický systém se rozpadá. Vyhraje Babiš či Zeman?

Berlín - Víkendové volby v České republice přinesly rozpad polistopadového stranického systému. Tak hodnotí výsledek hlasování ve své analýze Nadace Konrada Adenauera (KAS), která je těsně napojená na německé křesťanské demokraty kancléřky Angely Merkelové. Propad tradičních stran podle nadace zavinila rozšířená korupce, díky tomu posilují populisté a protisystémová KSČM.

"Voliči vystavili české demokracii 24 let po sametové revoluci špatné vysvědčení. Volební výsledek působí jako nálož v dosavadním českém politickém systému," uvádí KAS. 

KAS konstatuje, že populistické strany získaly 61 z 200 poslaneckých křesel, dalších 33 mandátů připadlo komunistům. Nadace to přičítá zklamání Čechů z polistopadového vývoje.

"Největší a z části také nerealistické naděje, které české obyvatelstvo po převratu mělo, se během transformačního procesu nenaplnily," uvádí KAS. "Naopak, v posledních letech byla vidět hospodářská stagnace spojená s růstem nezaměstnanosti, šířily se zvěsti o rozšířené korupci, o skandálech politiků, a s tím šel ruku v ruce úpadek politické kultury," konstatuje konzervativní nadace. Připomíná také nedávný průzkum, podle kterého je 94 procent Čechů přesvědčeno o korupci ve vládě.

Vzestup populistických uskupení v Česku spojuje s korupcí také levicový berlínský deník TAZ. "Volby, které se v pátek a v sobotu konaly v Česku, byly protestem proti tomu, co přišlo po komunistech a po Státní bezpečnosti. Protestem proti postkomunismu a jeho korupčním nešvarům," napsal list.

Slovenský tisk soudí, že za spory uvnitř ČSSD stojí prezident a někdejší předseda strany Miloš Zeman.

"Z těsného vítěze předčasných voleb se stává největší hrozba politické stability v Česku," uvedly Hospodárske noviny. Dodaly, že konflikt uvnitř ČSSD může vyústit v její rozštěpení a posílit postavení podnikatele Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za ČSSD.

"Voličům slibovala, že vytvoří pevnou vládu, která nebude řešit svou existenci místo programu. ČSSD volby sice vyhrála, ale slib o stabilitě porušila ještě dříve, než o vládě začala jednat," poznamenal list Sme.

Tradice v ČSSD: Zbavování se lídrů

Komentátoři v Česku se shodují na tom, že scénář se nepíše v Lidovém domě, ale na Hradě. Lidé kolem Haška si nejspíš k prezidentovi došli pro instrukce. Podle mínění komentátora Práva Alexandra Mitrofanova do plánu, jehož podmínkou je konec Sobotky, zahrnuli také šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Otázkou ale je, zda se ho na jeho názor vůbec zeptali. "Pokud by to totiž pan Babiš odmítl, může skončit i Michal Hašek," řekl Mitrofanov pro Speciál ČT24.

Zemanovi se jeho bývalý straníci "odvděčili", když mu při prezidentské volbě před deseti lety nepomohli na Pražský hrad. Svůj hlas mu tehdy nedal ani Bohuslav Sobotka. Vladimír Špidla, kterého sám Miloš Zeman doporučil do čela strany, přežil jeho neúspěšný comeback jen o rok. Vztahy obou politiků byly na bodu mrazu a vaz Špidlovi nakonec zlomila porážka v eurovolbách v roce 2004.

A v podobné situaci se nejspíš nyní nachází i Bohuslav Sobotka. To ho ale nemělo překvapit, musel vědět, že něco takového přijde, tvrdí šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. Náznaky tu byly už při jednání o podpoře či nepodpoře vlády Jiřího Rusnoka. Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych tvrdí, že podle informací z ČSSD a Hradu prezident slíbil Haškovi premiérské křeslo, pokud přesvědčí sociálnědemokratické poslance, aby dali Rusnokově kabinetu důvěru – a to se také stalo.

"Z funkce se odstupuje v situaci, kdy lídr nemá šanci přivést svoji stranu do vlády," komentoval situaci pro ČT24 Tabery a připomněl podobný vývoj ve Velké Británii, kde David Cameron také nevyhrál zrovna přesvědčivě, ale zůstal a dokonce vede koaliční vládu.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Německo Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy