Italské Benátky na nohou, vypukl tradiční karneval. Podívejte se

Benátky - Návštěvníci karnevalu v Benátkách dnes zažili jeden z vrcholů letošního programu - tradiční let anděla (Volo dell'Angelo), během nějž se dívka v pestrobarevném kostýmu snese v záplavě konfet z 99 metrů vysoké zvonice Campanila na náměstí Svatého Marka. Čestný úkol připadl 22leté studentce čínštiny, kterou v centru města sledovaly desetitisíce lidí, napsala agentura DPA.

Julia Nasiová v roli kolombíny měla na sobě kostým s květinovým živůtkem a věncem, který měl podle pořadatelů představovat "chvalozpěv na jaro". V poledne se snesla z věže mezi přihlížející, kterých bylo podle odhadu italských médií přes 100.000.

Karnevalové slavnosti v Benátkách mají dlouhou tradici a obrovskou návštěvnost. První dochovaný záznam o reji v maskách v Benátkách pochází z roku 1268, ale již předtím se zde konaly bujaré veselice. Ty vždy předcházejí Popeleční středě, která je začátkem čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi a letos připadá na 5. března.

Zdroj: YouTube

Slovo karneval nejspíše pochází z latinského carrus navalis (vůz - loď). Historie karnevalů kupodivu sahá až do starověkého Řecka, kde se konaly průvody na počest boha vína a veselí Dionýsa. Římané pak řecký zvyk převzali, jen bůh se jmenoval Bakchus a v průběhu slavností, kterým se říkalo Saturnálie si páni a otroci vyměňovali role. Jiná teorie se přiklání k tomu, že slovo karneval pochází z latinského carnavale (loučení s masem), protože karneval předchází půstu.

Navzdory tomu, že benátský karneval ohlašuje začátek půstu, nemá žádnou přímou spojitost s náboženstvím a je tradičně pouze nočním hýřením, pitím a díky bujarému veselí v kostýmech a maskách býval „rozmazáním" sociálního postavení. Přísloví totiž praví, že: „Pod maskou se král stane žebrákem a žebrák králem".

V roce 1797 do Itálie dorazila Napoleonova armáda a tradice karnevalu byla přerušena kvůli obavám z výtržnictví a jiných rebelských skutků. Až o 182 let později byla tradice karnevalu během benátského Biennale znovu obnovena a stala se z něj unikátní turistická atrakce, uvedl server info.radynacestu.cz.

Související

Více souvisejících

Itálie (Benátky) karneval

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy