Šéf Sinn Féin byl propuštěn z vazby, je obviněn z podílu na 40 let staré vraždě

Antrim (Británie) - Severoirská policie po čtyřech dnech zadržování dnes propustila z vazby předáka republikánské strany Sinn Féin Gerryho Adamse. Policie to uvedla v oficiálním sdělení. Adamse zadrželi vyšetřovatelé ve středu kvůli podezření, že se jako velitel Irské republikánské armády (IRA) podílel na únosu a vraždě z doby před více než 40 lety.

Vyšetřovatelé prověřují podíl vůdce Sinn Féin na vraždě Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 za údajné donášení úřadům IRA zavraždila. Její hrob se našel až v roce 2003 a policie nyní využila toho, že o Adamsově podílu na vraždě nedávno promluvili dva bývalí bojovníci IRA s pracovníky Bostonské univerzity v rámci projektu orální historie. Adams obvinění odmítá a nehodlá se přiznat ani k tomu, že byl členem IRA.

Předseda Sinn Féin byl ve vyšetřovací vazbě v souladu s protiteroristickým zákonem a policie ho mohla držet až 28 dní. Po dvou dnech vazby soud v pátek rozhodl, že Adams zůstane zadržen na dalších 48 hodin. Agentura Reuters uvedla, že police nyní předá materiály k Adamsovi severoirským prokurátorům.

Severoirský premiér Peter Robinson i tamní policie ostře odmítli, že by zadržení Adamse bylo politicky motivované a speciálně načasované. Podle Robinsona by naopak bylo politickou manipulací, kdyby strážci zákona Adamse ve světle nových poznatků nevyslechli. Politické vměšování do policejního vyšetřování závažného zločinu vyloučil i britský premiér David Cameron.

Sinn Féin je radikální republikánská strana, která dlouhodobě usiluje o vytvoření sjednoceného Irska. Sinn Féin začala spolupracovat v rámci irského parlamentu v roce 1986 a stala se součástí irského stranického systému. A to i přes prakticky nulový koaliční potenciál. V dnešní době je pátou nejpočetnější politickou stranou v Irsku. V irské politice zastává značně levicový názor a poměrně negativní je také postoj k evropské integraci.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si od roku 1969 vyžádaly 3 500 mrtvých. Ačkoliv mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto dodnes dochází.

Počátky Irského ozbrojeného odporu sahají do poloviny 19. století. V lednu 1919 byla ustavena IRA pod velením Michaela Collinse jako ozbrojená složka strany Sinn Féin. V roce 1936 byla IRA postavena irskou vládou mimo zákon, v období 1939–1940 uskutečnila několik pumových atentátů v Anglii. Po období relativního klidu v 50. a 60. letech v srpnu 1969 vyhlásilo velení IRA obnovení ozbrojeného boje proti Britům. V prosinci 1969 došlo po zasedání Armádní rady IRA v Dublinu k rozchodu militantních republikánů s centrem. Na něm byli příznivci boje přehlasováni marxisty, kteří byli rozhodnuti ukončit nacionalistickou tradici IRA, uvádí historieweb.cz.

Tato část se nadále nazývala Oficiální IRA (OIRA). Odpadlíci si ponechali původní název, před nějž přidali slovo „prozatímní" (PIRA) jako upomínku na prozatímní vládu Irska z roku 1916. Prozatímní IRA nadále pokračovala v kampani pumových útoků, atentátů a únosů po celá 70. a 80. léta. Působila jako ozbrojená složka nacionalistické strany Sinn Féin. IRA je zodpovědná za více než polovinu z 3 600 obětí sektářského vraždění během třiceti let v Severním Irsku.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Severní Irsko

ROZHOVOR: Operace Banner je stále neuzavřené téma. Odborník popsal nejdelší kontinuální nasazení britské armády

Poslední červencový den roku 2007 oficiálně skončilo téměř osmatřicetileté nasazení britských ozbrojených sil v Severním Irsku. Na počátku Operace Banner panovala naděje, že po zvládnutí tamních nepokojů a uklidnění situace ponechají vojáci odpovědnost za pořádek v regionu místní policii, vysvětluje Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné objasnil, jak se původně pořádková operace změnila v protipovstaleckou a protiteroristickou a proč ji provázely poměrně velké ztráty na životech. Nastínil také, jakou roli sehrál brexit v dalším vývoji severoirské otázky.

Více souvisejících

ira Velká Británie irsko

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy