Německo chválí Gaucka: V Česku odvážně zmínil Sudety a odsun

Berlín - Německá média chválí prezidenta Joachima Gaucka za to, že během druhého dne své návštěvy Česka promluvil o zločinech nacistů i o poválečném vysídlení sudetských Němců, aniž vyvolal negativní emoce. Podle deníků je to dáno jednak osobností prezidenta, který v minulosti bojoval za lidská práva v komunistickém východním Německu, jednak proměnou české i německé společnosti.

"Německý prezident žádá po jiných zemích dodržování lidských práv, demokracii a sebekritiku? Pro navštěvované země to není samozřejmé. Joachim Gauck ale přesto má odvahu to dělat," uvádí v komentáři deník Die Welt."

Od Hitlerovy sebevraždy uplynulo skoro 70 let, ale přesto si mnoho lidí myslí, že by Německo mělo při takových tématech být ještě sto let zticha. Gauck ale tato témata vyhledává, protože sám pomáhal svrhnout jednu diktaturu a vytvořit jednotnou Evropu," doplňuje deník.

Řada médií označuje Gauckův projev za odvážný a všímá si, že prezident za něj v Praze sklidil chválu. Podle deníku Märkische Oderzeitung se ukazuje, že česká i německá společnost už překonala trauma z temné kapitoly společných dějin.

Psali jsme:
Gauck vychválil Karla IV. a Prahu. Jak se postavil k odsunu Němců?  

Bývalý pastor Gauck se angažoval ještě za Honeckerova režimu v tehdejší NDR. Po sjednocení Německa působil v letech 1990 až 2000 jako ředitel Úřadu spolkového zmocněnce pro dokumenty dřívější tajné policie (Stasi), obdobě našeho ÚSTR. Tomuto úřadu se ve veřejnosti říkalo „Gauckův úřad". V roce 2012 se stal spolkovým prezidentem, když odstoupil jeho předchůdce Christian Wulff.

Za svou činnost byl Joachim Gauck oceněn četnými poctami a cenami, mimo jiné medailí Theodora-Heusse, Cenou Geschwister-Scholl-Preis, Evropskou cenou za ochranu lidských práv a Cenou Ludwiga Börneho. Je čestným doktorem universit v Rostocku, Jeně a Augsburku.

Gauck v úřadu prezidenta je něco podobného, jako kdyby se u nás stal prezidentem Václav Malý. Naplňuje jakýsi ideál hlavy státu, která sice nemá velké pravomoci, ale když promluví, všichni se tím musí zabývat. Sám Václav Havel snil ve své knížečce Letní přemítání o tom, jak jednou bude v naší zemi prezidentem nějaký šedovlasý profesor, jako to mívají Němci. Ironií osudu se dočkal na trůnu profesora Václava Klause. Tak si to jistě nepředstavoval.

Gauck také dokáže reflektovat německou minulost a nebojí se toho, protože netrpí žádným komplexem malosti a méněcennosti. dovede se přiznat k hrůzám, co Němci provedli a omluvit se za ně, byť se na nich sám nijak nepodílel, okomentoval návštěvu německého státníka Reflex.cz.

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck Německo

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy