Evropský parlament poprvé zasedl. ČSSD vybojovala ve výboru místopředsednické křeslo

Štrasburk/Praha - V uplynulých dnech proběhlo první plenární zasedání Evropského parlamentu po volbách a mimo jiné přineslo také vyjednávání o rozdělení výborů a obsazení předsednictva EP. Delegace ČSSD, kterou vede znovuzvolený europoslanec Pavel Poc, tvrdí, že jednání byla sice tvrdá, ale strana dostala, co požadovala.

„Ta jednání vůbec nebyla jednoduchá. Tlak větších zemí na malé byl tentokrát obzvlášť silný. Já osobně budu moci pokračovat ve výboru ENVI, což dává smysl, je tam spousta rozdělané práce. Jako prioritu vidím jednoznačně legislativu o endokrinních disruptorech a obecně problematiku kontaminace prostředí a potravinového řetězce nebezpečnými látkami. Budu v této souvislosti velice pečlivě sledovat i vyjednávání o Transatlantické obchodní dohodě (TTIP)," ohodnotil uplynulá jednání Pavel Poc, kterému se povedlo získat místopředsednické křeslo v největším parlamentním Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI).

„Mou hlavní prioritou je zachování evropského sociálního modelu. Chci se věnovat otázce zavedení minimální mzdy a podpory ohrožených skupin pracovníků, především absolventů a osob v předdůchodovém věku. Dále se hodlám zaměřit na omezení agenturního zaměstnávání a dalších prekérních forem," vysvětlil Jan Keller, člen Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO), k jednání uvedla: "Usilovala jsem o hlavní členství ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele ve snaze navázat na odvedenou práci v minulém období. Ještě hlouběji se chci věnovat spotřebitelským právům a dohledu nad kvalitou potravin. Ráda bych znovunastolila otázku dvojí kvality značkových výrobků, na Komisi je v této věci potřeba vyvinout tlak. Je nutné stále upozorňovat na nekalé obchodní praktiky a také průběžně zlepšovat informovanost samotných spotřebitelů. Stejně tak bych jako zpravodajka pro stanovení požadavků bezpečnostního systému eCall, který může ročně zachránit při haváriích až 2500 lidských životů, ráda pokračovala v práci na jeho zavádění do osobních automobilů."

Miroslav Poche z Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) uvedl k svým prioritám: "Ve svém hlavním výboru ITRE chci prosazovat především rozvoj inovativní ekonomiky a průmyslové výroby prostřednictvím podpory přenosu výsledků vědecké činnosti do praxe. Pro lepší konkurenceschopnost půjde i o efektivní nasměrování evropských peněz do výzkumných projektů."

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Pavel Poc EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 30 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy