Exodus českých krajanů z Ukrajiny není v plánu, tvrdí Zaorálek

Kyjev - Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek během jednodenní cesty na Ukrajinu jednal o potřebách země před nadcházející zimní sezonou. V Žytomyru se setkal s oblastním gubernátorem, odhalil pamětní desku připomínající osmdesát volyňských Čechů, kteří byli zabiti během stalinského teroru, a s desítkami krajanů hovořil o jejich potřebách.

"Nemáme úmysl přestěhovat (ukrajinské) Čechy nějakou vlnou. Nejde nám o nějaký masový exodus," uvedl Zaorálek, podle něhož jeho úřad nemá informace, že by krajané byli na Ukrajině vystaveni nějakému útlaku, což potvrdili i krajané na místě. V zemi jich žije okolo 5000. Snahou Česka je podle něj naopak pomoci Ukrajině, aby se situace v zemi zlepšila.

V březnu se prostřednictvím Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti obrátilo na české představitele 40 rodin s žádostí o pomoc s přesídlením do Česka kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v důsledku rusko-ukrajinského sporu o Krym, který Moskva mezitím anektovala. Česká vláda tehdy neviděla k repatriaci krajanů bezprostřední důvod, minulý týden ale repatriaci podpořil prezident Miloš Zeman.

Hlavním cílem dnešní Zaorálkovy cesty byl právě Žytomyr na západě Ukrajiny, kde se odpoledne setkal s asi pěti desítkami volyňských Čechů. „Jste pro nás víc než jednou z blízkých zemí, máme celou řadu vazeb," řekl ministr Zaorálek, který doufá, že se podaří situaci na jihovýchodě země brzy dovést k trvalému míru. „Až se podaří situaci stabilizovat, otevřou se velké šance pro rozvoj ekonomických vztahů a naše těsné kontakty nám dávají do budoucna velké možnosti," dodal ministr s tím, že se zasadí o podporu konkrétních ekonomických projektů.

Během kladení věnců k pamětní desce připomínající osm desítek krajanů, kteří byli zavražděni v roce 1938, zpívali místní krajané píseň Ach synku, synku. „Dojalo mě, jak dobře česky mluvíte a krásně česky zpíváte," řekl ministr krajanům, z nichž mnozí přišli v krojích. „Založit nový život mimo svou zemi vyžaduje mimořádnou odvahu. Naši předci to tady dokázali, obdělávali zem, získali si dobrou pověst a šířili i dobré jméno české země i našeho národa. To si zaslouží náš obdiv a úctu," řekl ministr.

V současné době má výuku češtiny na celé Ukrajině na starosti pouze jeden učitel, uvedlo MZV ČR v tiskové zprávě. Zaorálek řekl, že se pokusí získat druhého českého učitele. Česká vláda pak podpoří projekt lepšího vybavení pro místní nemocnice. Ministr rovněž přislíbil, že prozkoumá možnost rozšíření pobytových programů pro děti i během nadcházející zimy a na závěr popřál krajanům, aby Ukrajina žila v klidu a míru.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Volynští Češi (Ukrajina) Ukrajina

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy