Rusové berou obchody útokem. Bojí se rozsáhlého zdražování

Moskva - Ruští spotřebitelé berou obchody útokem a horečně nakupují širokou škálu zboží od domácích spotřebičů po automobily. Obávají se totiž, že pokles kurzu rublu přinutí prodejce k rozsáhlému zdražování.

Plány na zvyšování cen v Rusku dnes představila například švédská nábytkářská společnost IKEA, píše agentura AP.Některé obchody hlásí rekordní prodeje, jiné naopak kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje kurzu rublu přerušily provoz. Internetový prodej v Rusku zastavila například americká společnost Apple, která vyrábí populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Rusové berou obchody útokem kvůli strachu ze zdražování
 

Britský výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover minimálně do pátku přerušil dodávky ruským prodejcům. "Pro výrobce i prodejce automobilů je v době měnové nestability z hlediska zisku výhodnější zastavit prodej a počkat, až se situace stabilizuje," řekl agentuře Reuters generální ředitel automobilového portálu Autodealer.ru Oleg Dackiv.Jedna ze zákaznic nakupující v ruské prodejně IKEA upozornila, že ji současné problémy ruské ekonomiky připomínají situaci z roku 1998, kdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.Rublu se dnes nicméně podařilo smazat velkou část ztrát z uplynulých dnů, a to díky opatřením ruské vlády a centrální banky. "Úřady konečně začaly vytvářet strategii pro omezení dopadů prudkého poklesu rublu na bankovní systém a ekonomiku," uvedl analytik Neil Shearing ze společnosti Capital Economics.České firmy pád rublu většinou bezprostředně příliš nepocítily, řada z nich s ruskými partnery obchoduje v eurech nebo dolarech. Téměř všechny podniky ale mají obavy z budoucího vývoje a klesající kupní síly v Rusku. Výrobce automobilových tlumičů KYB Manufacturing Czech už na přelomu září a října zmrazil obchody s Ruskem. Závod v Pardubicích vyráběl pro ruský trh hlavně servisní díly, v tomto segmentu výroby šlo o pětinu produkce. V minulých dnech kvůli pádu rublu zcela zastavila prodej do Ruska největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem; letos přitom do Ruska vyvezla zboží za 240 milionů korun.

Související

Ruská měna, rubl

Ruská ekonomika v troskách? Ekonom popsal tvrdou realitu

Nový rok se blíží a ruská ekonomika si vede špatně, konstatuje ruský ekonom Sergej Alexašenko. Někdejší náměstek ruského ministra financí a první zástupce předsedy ruské centrální banky v komentáři pro server Moscow Times analyzoval aktuální hospodářské problémy své země.
Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Rusko tvrdě zaplatí? Putin přecenil karty a je zranitelný, varuje ekonom

"Přečteme-li si světový tisk, jeden by si myslel, že poslední dva roky byly pro ruského prezidenta Vladimira Putina dobré. Rusko kontroluje Krym a destabilizovalo velkou část východní Ukrajiny. Padající ceny ropy možná způsobily zmatek v ruských financích, ale zdá se, že Putinova domácí podpora zatím neutrpěla," začíná svůj komentář pro server Moscow Times ekonom Paul R. Gregory. Profesor z Houston Univerzity v něm shrnul problémy, kterým ve skutečnosti Rusko kvůli svým kontroverzním akcím aktuálně čelí.

Více souvisejících

měnová krize v Rusku Rusko rubl

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy