Porošenko slibuje nesplnitelné, tvrdí expremiér

Praha/Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že jeho země vyhraje válku a pak spustí reformy. Podle expremiéra Jiřího Paroubka tímto prohlášením slibuje věci, které reálně nemůže vyplnit.

Podle Paroubka je zcela nepochybné, že reformy by Ukrajina měla zahájit neprodleně a její představitelé by měli připravit a veřejně prezentovat především plán, jak ukrajinskou oligarchii odstavit od státního rozpočtu, ze kterého může zatím za pomoci svých politických nohsledů nerušeně odsávat peníze. V tomto ohledu se ale Paroubkovi zdá, že Porošenko slibuje nesplnitelné.

"Podle ukrajinských vrcholných představitelů má také Ukrajina, dosud závislá jak na ruském plynu, tak na ruském jaderném materiálu, od letošního roku nakupovat jaderné palivo od americko-japonské společnosti Westinghouse. Stejnou možnost měl před časem také český ČEZ, který od splečnosti Westinghouse odebíral palivo za výrazně horších ekonomických podmínek a v horší kvalitě než potom od rusů," píše ve svém komentáři expremiér.

Zvláště v případě Ukrajiny, která stojí oběma nohama ve státním bankrotu, by podle něj bylo nanejvýš vhodné, aby ti, kdo jsou zodpovědní za výběr dodavatele jaderného paliva, zvažovali každý dolar a vybrali toho dodavatele, jehož nabídka bude výhodnější.

"Je jasné, že se tak v tomto případě nestalo a i to je důkazem obrovské míry oligarchizace na Ukrajině. A tato oligarchizace je první věcí, na níž by se měli prezident a nová vláda zaměřit," dodal.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko by do roka mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil Pavel

Česko by nejpozději za rok mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil prezident Petr Pavel v nedělním vydání Otázek Václava Moravce na ČT. Příslušný proces už byl podle hlavy státu zahájen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy