Krvavý útok na Mariupol: Odposlechy usvědčují separatisty, tvrdí Porošenko +VIDEO

Kyjev - Ukrajina dnes drží smutek za smrt 30 civilistů, kteří včera zemřeli při bombardování obytné čtvrti v přístavu Mariupol. K pokojnému řešení krize nevede jiná cesta než přes mírové dohody z Minsku, uvedl na mimořádné schůzi bezpečnostní rady v Kyjevě prezident Petro Porošenko. O eskalaci konfliktu dnes spolu také hovořili šéfové ruské a americké diplomacie. Podívejte se na video, které v Mariupolu natočil ukrajinský řidič.

Americký prezident Barack Obama dnes obvinil Moskvu, že k nynějšímu vyhrocení situace na Ukrajině přispěla podporou separatistů. Rusko podobné výtky opakovaně odmítá a dnes naopak obvinilo Kyjev, že jsou to ukrajinské jednotky, kdo ostřeluje obytné čtvrti.

"Zahájit politický proces k uklidnění situace zůstává naší prioritou. Nevidíme jinou alternativu než dohodu z Minsku," řekl Porošenko. Zároveň ale podle agentury Interfax vyslovil v souvislosti s novým vzplanutím bojů obavy, že proruští separatisté od minských úmluv jednostranně odstoupili.

"Porošenkův cynismus nezná mezí. Pro nás byl minský proces otázkou života našich civilistů, pro Kyjev jen zástěrkou," komentoval Porošenkovo prohlášení zástupce doněckých povstalců Denis Pušilin.

"Nemyslím si, že by za nynějších podmínek byl k jednání kontaktní skupiny (představitelů Ukrajiny, Ruska, OBSE a povstalců) v Minsku důvod," prohlásil ještě před zasedáním ukrajinské bezpečnostní rady Vladislav Dejněgo, který je vyjednávačem luhanských rebelů.

VIDEO: Devastující útok na Mariupol

Zdroj: YouTube

Unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová svolala na čtvrtek mimořádnou schůzku ministrů zahraničí EU, jejímž hlavním tématem bude právě situace na Ukrajině. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ji za to na Twitteru poděkoval a dodal, že už je "načase jednat".

Podle prezidenta Porošenka i odposlechy, které získaly ukrajinské tajné služby, ukazují, že za útokem v Mariupolu stojí povstalci. "Telefonáty a zachycené konverzace přes vysílačky, získané ukrajinskými bezpečnostními složkami, nezvratně dokazují, že útok byl spáchán teroristy, kteří jsou bohužel podporování Ruskem," prohlásil Porošenko.

Vyvinout na Rusko další tlak dnes přislíbil také Obama. Spojené státy podle něj zváží všechny cesty s výjimkou vojenské, jak Moskvě zabránit vměšovat se do ukrajinské krize.

O aktuální situaci na Ukrajině dnes telefonicky jednali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry. "Lavrov zdůraznil připravenost Ruska učinit vše, co je v jeho moci, aby přiměl zúčastněné strany k mírovému řešení," uvedla v prohlášení ruská diplomacie. Ta zároveň kritizovala Ukrajinu, že se "všemi způsoby snaží zabránit přímému dialogu s Doněckem a Luhanskem" a že "očividně nastavuje kurz vojenského potlačení jihovýchodu Ukrajiny". Lavrov také podle agentury AFP řekl, že za desítky mrtvých v posledních dnech může Ukrajina, neboť její armáda opakovaně ostřeluje civilní čtvrti, čímž porušuje dohody z Minsku.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Petr Porošenko Mariupol

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy