Kreml půjčuje miliardy Maďarsku. Kupuje si vliv v EU?

Moskva – Rusko půjčí Maďarské zemi celkem 11 miliard eur. Peníze jsou určeny na financování rozšíření jaderné elektrárny Paks. Kritici dohody tvrdí, že si Moskva kupuje vliv. Je to nesmysl, dohoda je pro nás oboustranně výhodná, brání se Kreml.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl, že by si Rusko kupovalo politický vliv v členské zemi Evropské unie Maďarsku prostřednictvím dohody o jaderné elektrárně Paks. „Smlouva je pro nás oboustranně výhodná," komentoval Peskov pro deník The Moscow Times nařčení, že za půjčkou na dostavbu maďarské jaderné elektrárny Paks stojí vedlejší úmysly.

Kritici dohody totiž tvrdí, že si Moskva půjčkou ve výši 11 miliard eur kupuje přízeň vlády a zároveň se snaží ovlivnit uložené sankce proti Rusku. Když se novináři Peskova přímo zeptali, jestli Rusko chce touto ekonomickou pomocí získat politický prospěch, odpověděl: „Je to úplný nesmysl."

Z dohody podle Peskova těží obě země především ekonomicky, vzájemná spolupráce je pro země prý prospěšná. „Vývoj odvětví jaderné energetiky umožňuje rozvoj v jiných odvětvích a pomáhá nám mimo jiné připravovat vysoce specializované pracovníky," komentoval spolupráci s Maďarskem mluvčí Kremlu.

Bývalý vysocí úředníci a další zdroje poukazují na to, že kvůli dostavbě elektrárny Paks bylo původně vypsáno otevřený výběrové řízení, které bylo náhle zrušeno, a zakázka byla zadána ruské státní jaderné korporaci Rosatom.

Ruský deník The Moscow Times poukazuje také na to, že vzhledem k uzavření této dohody, vystupuje maďarský premiér Viktor Orbán vůči Rusku vstřícněji než jeho kolegové ze zemí Evropské unie, Putina dokonce minulý měsíc pohostil v Budapešti.

Podle deníku je právě Orbán jediným vůdcem zemí EU, který přijal pozvánku ruského prezidenta na oficiální bilaterální návštěvu od doby, kdy bylo nad Ukrajinou sestřeleno malajské letadlo MH17. Toto letadlo bylo podle západních představitelů s největší pravděpodobností sestřeleno ruskou raketou. Rusko ale jakoukoliv odpovědnost za pád letadla odmítá.

Související

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

Více souvisejících

Vladimír Putin Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy