Depardieu prý utekl z Ruska. Před Putinem nebo kvůli penězům?

Moskva - Gerard Depardieu zřejmě zanevřel na Rusko. Údajně se sbalil a vrátil zpět do Belgie. S touto zprávou přišel ruský novinář a spisovatel Viktor Šenderovič na Facebooku a hned se sarkasticky vysmál francouzskému herci, Rusku i Putinovi.

Francouzský herec Gerard Depardieu údajně po dvou letech opustil Rusko a vrátil se do Belgie, kde předtím žil. Touto překvapivou zprávu zveřejnil na Facebooku ruský novinář a spisovatel Viktor Šenderovič.

"Gerard Depardieu už nežije v Saransku. Zdrhnul do Belgie. V rozhovoru řekl, že ho jeho krátký pobyt v Rusku znovu přesvědčil, že je Francouz. Říkám vám, že to bude na dlouho," napsal Šenderovič a dodal: "Doufám, že tomuto zvratu v osudu velkého herce se budou federální kanály věnovat tak detailně jako to dělaly v minulosti".

Informace je stará dva dny a ruská média se s ní dosud nepochlubila. Pokud je skutečně pravdivá, není divu. Depardieu se stal v Rusku vítanou celebritou světového formátu. Zřejmě neexistuje umělec jeho formátu, který by se z jakékoli západní země přestěhoval právě do Ruska. Rád se s ním nechával fotografovat i prezident Vladimir Putin.

Sám Depardieu se před dvěma lety, kdy se přestěhoval do Ruska, naprosto rozplýval. "Miluji svou zemi - Rusko. O ruský pas jsem požádal a bylo mi vyhověno. Žít v Rusku je skvělé. (...) Mám moc rád svého prezidenta Vladimíra Putina a on zase mě," napsal Depardieu v otevřeném dopise, který v lednu 2013 přetiskl francouzský deník Le Figaro. Jindy Putina dokonce přirovnal k papeži Janu Pavlu II.

Tehdy herci udělil ruské státní občanství a zároveň předal pas sám prezident Putin. A pochopitelně se u toho nechal natočit i vyfotografovat. Teď by patrně raději, kdyby tyhle záznamy neexistovaly. Depardieu se k němu otočil zády a uprchl s jedovatou poznámkou, že až v Rusku si uvědomil, že je Francouz.

Na sociálních sítích se tomu vysmívají sami Rusové. Pod příspěvkem novináře Viktora Šenderoviče například jeden z diskutujících velmi příhodně cituje francouzského šlechtice markýze de Custine. Ten býval nadšeným obdivovatelem Ruska a dokonce se tam v první polovině devatenáctého století vydal. Na pouhé tři měsíce. Tato zkušenost ho naprosto změnila - vrátil ze zcela zhnusený z čehokoliv ruského.

Markýz de Custine o tom napsal slavnou knihu Dopisy z Ruska s podtitulem Rusko roku 1839. A z ní pochází zmiňovaný citát: "Když vaše děti budou nadávat na Francii, prosím, použijte můj recept a řekněte jim: Jděte do Ruska! Tato cesta je vhodná pro každého Evropana. Každý kdo je obeznámen s Ruskem, žije rád v jakékoli jiné zemi."

Motivy, proč se Depardieu rozhodl opustit Rusko, jsou ale možná stejně přízemní, jako když vrátil francouzský pas a rozhodl se stát Rusem. Depardieu totiž odmítl platit vysoké milionářské daně, které Francie zavedla pro bohaté. Ty dosahují až 75 procent jejich příjmů.

Rusové teď spekulují, že pro útěk a rozprodej svého ruského majetku má herec podobný - finanční - důvod. Hodnota jeho majetku začala s ruskou válkou na Ukrajině a padajícím rublem rychle padat. A to přitom herec v Rusku plánoval velké věci. Chtěl otevřít palírnu a vyrábět ruskou bio-vodku.

Podle ruského novináře Šenderoviče se Gerard Depardieu vrátil do Belgie, kde žil potom, co utekl z Francie a ještě předtím, než se vrhl do náruče prezidenta Putina.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Gérard Depardieu Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy