Zeman v Moskvě uctí i vlasovce: Udělali jednu dobrou věc

Moskva/Praha - Miloš Zeman poskytl rozhovor pro ruskou redakci Českého rozhlasu. Uvedl v něm, že při květnové návštěvě Moskvy uctí i tzv. vlasovce. Ti jsou dosud většinou Rusů pokládáni za zrádce. Prezident dále zopakoval svůj názor na ukrajinskou krizi.

"Jedu do Moskvy, abych se poklonil památce mrtvých. Nikoliv živých, ale mrtvých. Památce 20 milionů sovětských občanů, včetně vojáků, kteří zahynuli ve Velké vlastenecké válce. To je cíl mé návštěvy. A to je všechno," řekl Zeman ke sporům o svou moskevskou cestu.

Na dotaz, zda by nebylo záhodno na státní úrovni po 70 letech uctít i památku vlasovců, kteří zachránili Prahu, Zeman odvětil, že vlasovci páchali i špatnosti, ale nakonec se jim povedla i jedna dobrá věc. "... má účast na akcích v Moskvě bude k uctění památky všech sovětských občanů, včetně vojáků takzvané osvobozenecké armády. Plně s vámi souhlasím, že (za pražského povstání) už nebyli pod německým velením," řekl Zeman v interview zveřejněném v ruštině na webu ČRo.

"Je to jako s lidským životem. Uděláte špatné skutky, které Vlasov samozřejmě udělal, ale na konci svého života uděláte jednu dobrou věci. Vlasovovi vojáci byli také Rusové," řekl.

Generál Andrej Vlasov se sice v zimě 1941 vyznamenal při odražení německých vojsk útočících na Moskvu, ale následující rok jako velitel jedné z armád pokoušejících se prorazit obklíčení Leningradu padl do zajetí, kde přistoupil na spolupráci s Němci. Ze sovětských zajatců, ochotných uniknout peklu zajateckých táborů i za cenu kolaborace s nepřítelem, vytvořil Ruskou osvobozeneckou armádu. Do bojů však byla koncem války nasazena jen část jednotek. V květnu 1945 "vlasovci" pomohli pražským povstalcům v naději, že si tak vyslouží západní zajetí. Většinu vojáků však postřílely jednotky sovětské tajné policie NKVD a sám Vlasov, kterého Američané vydali Sovětům, byl oběšen.

Zeman zopakoval i své názory, že Ukrajina by se neměla stát členem Severoatlantické aliance a že o případném vstupu Ukrajiny do Evropské unie je vzhledem k občanské válce v zemi ještě brzy hovořit. Sní ale o tom, že v dlouhodobé perspektivě se členem EU stane Rusko - anebo EU vstoupí do Ruské federace, jak zažertoval.

"Jsem advokát České republiky," odvětil Zeman v souvislosti s výtkami od svých odpůrců, že prý vystupuje jako mluvčí Kremlu a ruský agent. "Nazývají mě nejen agentem Kremlu, ale i agentem Číny. Protože jsem navštívil Čínu a přál si rozvíjet vzájemně výhodné ekonomické vztahy. Totéž platí i o Rusku," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Rusko II. světová válka

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy