Kišiněv dál okupují demonstranti, žádají pád vlády korupčníků

Kišiněv - Tisíce Moldavanů včera vyšly do ulic Kišiněva a pohrozily, že v protestech budou pokračovat, dokud nebudou jejich požadavky splněny. Tak se i stalo a v metropoli vyrostl stanový tábor.

"Stanové městečko vypadá klidně, ale okolo jsou policisté. Lidé v noci přinášeli demonstrantům jídlo a vodu. Celkem je u sídla vlády šedesátka stanů. V noci zde bylo okolo 150 lidí," popsal situaci server Point.md.

Demonstranti tvrdí, že hlavní náměstí metropole neopustí, dokud nebudou splněny jejich požadavky: odchod "zkorumpované" vlády, prezidenta, guvernéra ústřední banky a generálního prokurátora, uvěznění předáků vládnoucích stran a uspořádání předčasných parlamentních voleb do března příštího roku. V čele protestů stojí občanské hnutí Důstojnost a spravedlnost.

Demonstranti kritizují rozsáhlou korupci a nedávno odhalené podvody, při kterých se ze tří bank ztratila jedna miliarda dolarů, zřejmě byla převedena do Ruska.

Podle organizátorů se v neděli před sídlem vlády shromáždilo kolem 100.000 lidí, podle policie 35.000 až 40.000 demonstrantů. Protesty mohou být vážným problémem pro nového premiéra, kterým je od července Valeriu Strelets. Ten slíbil, že zemi vyvede z hluboké krize a že vypátrá a vrátí zpět do země ztracené peníze.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Moldavsko demonstrace v Moldavsku

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy