Švýcarská policie opět zatýkala úředníky FIFA, dokonce na stejném místě

Curych - Vyšetřování velké korupční kauzy ve vrcholných kruzích FIFA nadále pokračuje a společně s ním i zatýkání. Podle sdělení některých periodik se za mřížemi ocitlo více než tucet dalších podezřelých.

Zatímco zajištění minimálně dvanácti osob potvrdil list New York Times s odvoláním na úředníky v činném řízení a agentura Reuters, mluvčí curyšské policie odmítl sdělit médiím jakékoli podrobnosti. Místem zásahu mužů zákona byl luxusní hotel Baur au Lac. Tady se ubytovali delegáti svolaní na dvoudenní zasedání výkonného výboru FIFA.

Mezi zajištěnými osobami jsou zástupce Hondurasu Alfredo Hawit, předseda regionální konfederace CONCACAF a Paraguayec Juan Ángel Napout, šéf jihoamerické konfederace CONMABOL. Sedmapadesátiletý Napout byl loni v srpnu dočasně jmenován předsedou jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL, v březnu byl ve funkci potvrzen. Čtyřiašedesátiletý Hawit je od června provizorně v čele konfederace CONCACAF sdružující země Severní a Střední Ameriky. Oba čelí obvinění, že brali úplatky v souvislosti s prodejem marketingových práv na turnaje v Latinské Americe a na zápasy kvalifikace mistrovství světa.

Podle New York Times na seznamu osob určených k zatčení nefiguroval dlouholetý předseda FIFA Sepp Blatter. Podobná akce na stejném místě proběhla v květnu tohoto roku, kdy policie zajistila 18 lidí pocházejících z 12 zemí.

Zástupce FIFA prohlásil, že Mezinárodní fotbalová organizace byla o policejní akci zpravena, ale další podrobnosti odmítl sdělit. "O opatřeních přijatých dnes ráno americkým ministerstvem spravedlnosti víme a FIFA bude nadále plně spolupracovat při šetření případu vedeného ze strany USA, jak je povoleno podle švýcarského práva, stejně jako šetření ze strany švýcarského Úřadu generálního prokurátora."

Dvoudenní jednání výkonného výboru mělo projednat schválení reforem, které by vyřešily obavy obavy sponzorů působících ve fotbalové sféře a zmírnily tlak ze strany právních celků. Sepp Blatter, který byl v únoru ze své funkce odvolán, považuje celou kauzu za mstu ze strany USA, protože jí nebylo přiděleno pořádání mistrovství světa 2022. Úřady vznesly obvinění proti funkcionářům FIFA, podle nichž se tito dopouštěli vydírání, praní špinavých peněz a podvodů. Momentálně se vyšetřovatelé zaměřují na podezřelé osoby z oblasti Jižní a Střední Ameriky.

Probíhající korupční skandál FIFA je veřejností považován za kontroverzní, zejména kvůli způsobu jeho vedení ze strany americké justice proti zločinům spáchaným v zahraničí. Americké úřady proti cizincům zasahovaly v několika případech, které byly na hranici právní legality, v tomto případě je základem vedení vyšetřování účast amerických bank v údajné korupci v řadách FIFA.

Podle posledích zpráv i přes zásah policie bude jednání Mezinárodní fotbalové federace pokračovat podle plánu, tedy v 9:00 evropského času bude zahájeno.

Související

FIFA, ilustrační fotografie.

FIFA zřídila zvláštní komisi proti rasismu. Povede jí Vinícius Júnior, ve Španělsku je terčem útoků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se rozhodla ustanovit zvláštní komisi proti rasismu, jejímiž členy budou fotbalisté mající za úkol navrhovat přísnější tresty za diskriminaci ve fotbale. Tuto informaci uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten zároveň potvrdil, že požádal útočníka Realu Madrid Viníciuse Juniora, aby tuto komisi vedl. 
Zřejmě nejlepší fotbalista planety Lionel Messi.

Messi se stal nejlepším fotbalistou FIFA za minulý rok. Benzema se následně opřel do federace

Na pondělním galavečeru v Paříži byl vyhlášen novým držitelem ceny mezinárodní fotbalové federace FIFA pro nejlepšího fotbalistu roku, přičemž se tradiční anketa nově jmenuje The Best, argentinský fotbalista Lionel Messi. Čerstvý mistr světa vyhrál tuto anketu před Kylianem Mbappém a Karimem Benzemou, jenž tak nenavázal na premiérový zisk Zlatého míče z října loňského roku. Organizátory ankety pak francouzský útočník Realu Madrid na sociálních sítích nepřímo nařkl ze lži. 

Více souvisejících

FIFA Sepp Blatter (FIFA) policie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy