Příslušníci zvláštních jednotek protestují před sídlem britského premiéra

Londýn - Příslušníci britských speciálních komand hodlají vyjádřit svůj nesouhlas se zvýšením vojenské aktivity Velké Británie v Sýrii demonstrací před sídlem ministerského předsedy v Downing Street 10.

Veterání mimo jiné na znamení odporu proti jednání vlády chystají odhodit na chodník před sídlo premiéra svá válečná vyznamenání. Jeden z veteránů Ben Griffin vyzval vojenský personál a dělníky v muničních skladech, aby blokovaly bombardování syrského území. "Pokud pracujete v továrně na výbušniny, odejděte.. Pokud tankujete bojové letouny palivem, přerušte svou práci. Pokud budete na operačním letu nad Sýrií, neshazujte bomby," nabádá Griffin, který působil u výsadkového pluku a sil SAS v Iráku, Afghánistánu a Severním Irsku.

"Naše útoky na Sýrii všechno jenom zhorší. Stačí se podívat na výsledek náletů na Libyi a Irák. Nemáme důvěru ve vládu naší země, nedělá správně věci, takže jsme se rozhodli veřejně vystoupit a zabránit, aby se Velká Británie podílela na tomto masakru." Pro blog Veteráni za mír (Veterans for Peace UK, VFPUK) Griffin dále uvedl, že dnešního dne, tedy 8. prosince, odhodí čtyři bývalí účastníci vojenských konfliktů před kanceláří ministerského předsedy své medaile za statečnost.

Jedním z těch, kteří po třinácté hodině britského času učiní toto gesto, bude Daniel Lenham, veterán z Iráku a Libye působící v silách Royal Air Force. "Odmítám mít nadále medaili, kterou jsem dostal za předchozí útoky na cíle na Blízkém Východě," odůvodnil svůj čin. David Smith, sloužící u regimentu Zelených baretů, udal podobný důvod: "Chci tím vyjádřit naprosté znechucení ohledně rozhodnutí bombardovat Sýrii. Bůh pomáhej všem, kteří musí trpět kvůli takovému rozhodnutí. Odmítám všechny formy násilí schvalovaného vládou."

Podle internetových stránek VFPUK existuje skupina 265 veteránů, kteří doufají, že se podaří "přesvědčit lidi, že válka není odpovědí na problémy 21. století".

Související

Více souvisejících

Londýn Downing Street 10 Velká Británie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy