Čečenský vůdce Kadyrov označil opoziční politiky za zrádce

Groznyj - Ramzan Kadyrov se ostře pustil do svých oponentů a označil jejich jednání za "protistátní činnost". Uvedl to na tiskové konferenci v hlavním městě Čečenské republiky.

Podle Kadyrova většina opozičních představitelů zneužívá složité ekonomické situace v Rusku a nejsou nic jiného než pouhé "figurky v rukou západních zpravodajských služeb". Požaduje, aby se ze svého jednání zodpovídali u soudu, kam by se měl dostat každý, kdo se pokouší o destabilizaci země. "Jsou to lidé, o kterých nikdo pořádně neslyšel, kteří brojí proti prezidentu Putinovi jenom proto, aby si zvýšili osobní popularitu," tvrdí Kadyrov.

Výroky prvního muže Čečenska okamžitě negativně komentovala reprezentantka Ruského hnutí za lidská práva Ella Pamfilova, která přirovnala jeho jednání s odkazem na Lafontainovu bajku o Medvědovi a zahradníkovi za "zbytečné a škodlivé, prokazující ruskému národu medvědí službu" a dodala, že na ruský národ vrhají stíny. "Pokud se politické aktivity opozice, včetně malých skupin, dějí v rámci Ústavy, nikdo nemá právo proti nim podávat správní nebo soudní žalobu," citovala její vyjádření agentura Interfax.

Není to první obvinění ze strany Kadyrova směrem k západním mocnostem, konkrétně jejich zpravodajských služeb za vměšování do vnitřních záležitostí ruské politiky. Například v červnu 2015 prohlásil, že vražda ruského oponenta Borise Němcova byla zorganizována USA a provedena ukrajinskými zvláštními silami za podpory čečenských teroristů.

"Dnes bychom se měli zaměřit nejen na projevy terorismu, ale i na činnost západních zvláštních služeb a agenty, kteří působí v Čečenské republice a dalších ruských regionech. Pokud máme začít tím, že je vsadíme za mříže, tak je tam dostaneme," prohlásil tehdy Kadyrov. Opakovaně obvinil tyto západní složky z vytvoření a podpory Islámského státu, což byl podně něj způsob, jak podněcovat nenávist vůči muslimům a organizovat nepokoje v Rusku.

Související

Více souvisejících

Ramzan Kadyrov čečensko opozice

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Leyenová odcestovala do Kyjeva za Zelenským. Ohlásila půjčku ve výši 35 miliard

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě setkal s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Jednali o další pomoci Ukrajině, šéfka unijní exekutivy informovala o půjčce Kyjevu v hodnotě 35 miliard eur.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy