Švýcaři zkrotili Alpy, otevřeli nejdelší železniční tunel světa +VIDEO

Bern - Ve Švýcarsku se dnes slavnostně otevírá Gotthardský tunel. Jde o monstrózní stavbu, která je současně nejdelším železničním tunelem na světě. A není divu - tubus pod Alpami je dlouhý 57 kilometrů.

Pro Švýcary je otevření Gotthardského tunelu velkou událostí - Švýcaři totiž železnici milují a navíc si stavbu dopravní chlouby už před lety odsouhlasili v referendu.

Vybudování sedmapadesátikilometrového tunelu trvalo dlouhých 17 let. I přesto se otevírá přesně podle plánu a s nepřekročeným rozpočtem - narozdíl od pražského tunelového komplexu Blanka, který se zpozdil a prodražil.

Zdroj: YouTube

Gotthardský tunel je navržený a postavený tak, aby vydržel minimálně sto let. Vlaky jím projedou za 17 minut a podle plánu každý den pojme 260 nákladních vlaků a 65 souprav s cestujícími.

Nový tunel nejen zkrátí cestu Alpami, ale uleví i vlakům samotným. Doteď totiž lokomotivy musely při průjezdu dříve zbudovanými tunely šplhat vysoko do Alp a vlaky tak tahaly dvě i tři mašiny. Teď bude stačit jediná.

Stavitelé se při kutání obřího tunelu museli dostat přes 73 různých druhů hornin, jejichž tvrdost kolísala od žuly po sypký prášek. Při stavbě zahynulo devět horníků.

Slavnostní vlak, který ve středu tunel symbolicky otevře, neveze jen politiky nebo boháče, právě naopak. Na palubě bude 500 výherců loterie o vstupenky, do které se přihlásilo 130 tisíc Švýcarů.

Související

Stockholm

Švýcarsko plánuje mírovou konferenci o Ukrajině, bez Ruska

Švýcarsko plánuje konferenci o Ukrajině, která se uskuteční ve dnech 15. a 16. června s cílem podpořit mírový proces. Informaci poskytla dnes švýcarská vláda podle agentury Reuters. Rusko, které je vedeno válkou proti Ukrajině již přes dva roky, se však na této konferenci nezúčastní.

Více souvisejících

Švýcarsko Gotthardský tunel tunel

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy