V Donbasu u Debalceve propukly těžké boje, zemřely desítky lidí

Kyjev - U města Debalceve na východní Ukrajině propukly v noci na dnešek tvrdé střety. Armáda a povstalci se vzájemně obviňují z pokusů o proražení fronty a hlásí vysoké ztráty protivníka. Debalceve bylo loni v únoru centrem urputných bojů, při nichž obklíčená ukrajinská armáda důležitý železniční uzel ztratila.

Debalceve v Donbasu nyní ovládají separatisté. Podle kyjevského armádního komuniké v neděli povstalecké jednotky zahájily mohutnou dělostřelbu ve snaze prorazit frontu v prostoru takzvaného Svitlodarského oblouku, což je oblast jen několik kilometrů severozápadně od Debalceve.

Následný pokus o útok ukrajinské jednotky odrazily a způsobily nepříteli těžké ztráty, tvrdí Kyjev. Povstalci prý ztratili nejméně 25 mužů a kolem 30 separatistů bylo zraněno.

Velmi těžké boje podle velení ukrajinské armády trvaly celou noc. Agentura Unian s odvoláním na informace ukrajinských dobrovolnických sborů napsala, že "byly nasazeny zbraně všech kalibrů". Dnes ráno v důsledku ukrajinské protiofenzívy zaujala údajně armáda "nové strategické pozice".

Jinou verzi událostí rozšířila dnes separatistická tisková agentura DAN. Ukrajinské jednotky se podle ní pokusily prorazit linii fronty u debalcevského předměstí Kalinivka a boje stále pokračují. "Ukrajinská armáda utrpěla těžké ztráty, podle předběžných údajů bylo zabito nejméně deset vojáků a dvacet bylo zraněno. Zničeno bylo několik kusů těžké vojenské techniky," tvrdí DAN s tím, že na straně povstalců jsou dva mrtví a dva nezvěstní.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Debalceve, Ukrajina

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy