Papež sloužil velkopáteční obřad, pak se zúčastnil křížové cesty v Koloseu

Vatikán - Papež František včera ve svatopetrské bazilice odsloužil tradiční obřad u příležitosti Velkého pátku, kdy si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Pontifik připomněl nedávný chemický útok v Sýrii a teroristický atentát v Egyptě. Večer se zúčastnil křížové cesty poutníků v římském Koloseu.

Dnešní mši papež zahájil pokleknutím na zem a modlitbou. Poté vzpomněl mimo jiné na děti, které zemřely minulý týden po otravě toxickým plynem po náletu na syrské město Chán Šajchún, a také na dětské oběti dvou teroristických útoků na koptské křesťany v Egyptě z minulé neděle.

Večer se papež zúčastnil tradiční křížové cesty v Koloseu. Na akci dorazilo kolem deseti tisíc věřících, poutníků a turistů, mnozí z nich čekali na začátek obřadu před Koloseem několik hodin.

Na závěr v projevu papež požádal o milost pro lidi, kteří jsou pronásledováni pro svoji víru a etnický původ a trpí následky války.

Už odpoledne byl prostor kolem Kolosea uzavřen a přístup do něj byl pouze přes detektory kovu. Zavřena byla i stanice metra u Kolosea. V místě byly nasazeny protiteroristické jednotky a speciální jednotky policie.

Související

Více souvisejících

Papež František Vatikán Velikonoce plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) Teroristické útoky v Egyptě Církev Koloseum Řím

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy