Rusko znepokojuje plán na americký štít Aegis v Japonsku

Moskva/Tokio - Plány Japonska rozmístit na svém území americký protiraketový systém Aegis jako obranu proti severokorejské hrozbě znepokojují Rusko. Moskva chce vedle sankcí vést s Pchjongjangem také dialog.

"Rusko je vážně znepokojeno plány Japonska rozmístit na svém území americký protiraketový systém Aegis," uvedl dnes podle agentury RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Sankce by se podle něj neměly vůči KLDR uvalovat na neurčitou dobu a nepřinesou výsledky, pokud se zároveň nepovede se Severní Koreou dialog.

Plány Tokia vycházejí z nového zhodnocení hrozby, kterou pro zemi představuje zbrojní program KLDR. Minulý týden se ve Washingtonu sešel americký ministr obrany James Mattis se svým japonským protějškem Icunorim Onoderou k jednání o posílení vojenské spolupráce.

Onodera požádal Spojené státy o podporu při instalaci amerického systému Aegis, který podle Japonska zvýší šance země na sestřelení případné balistické střely směřující na japonské území ještě před dosažením japonských břehů.

"Severní Korea vyvinula novou technologii balistických střel a ty jsou nyní hrozbou nejen pro Japonsko, ale i pro USA," zdůvodnil Onodera japonské plány.

Související

Protiraketový systém Aegis

Nové rakety proti KLDR. Japonsko koupí od USA pozemní systém Aegis

Tokio - Japonská vláda dnes schválila plán nákupu pozemního protiraketového systému Aegis od USA. Chce tak posílit obranyschopnost kvůli hrozbám ze strany Severní Koreje. Není jasné, kde by mohly být dvě baterie raket země-vzduch rozmístěny. Japonská média píší o prefektuře Akita na severu Japonska a Jamaguči na jihozápadě.

Více souvisejících

Protiraketový systém Aegis Rusko Japonsko Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy