Ruský exministr Uljukajev si odpyká osm let. Po tvůrci obvinění zůstal smrad, řekl

Moskva - Ruský exministr hospodářství Alexej Uljukajev dostal osm let za přijetí úplatku ve výši dvou milionů dolarů od ropného koncernu Rosněfť. Má také zaplatit pokutu ve výši 130 milionů rublů (zhruba 48 milionů Kč). Verdikt není pravomocný, přijde odvolání.

Exministr podle soudkyně požadoval úplatek od šéfa ropného giganta Rosněfť Igora Sečina za souhlas s pohlcením menší výnosné firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chráněnce prezidenta Vladimira Putina, se na lavici svědků nedostavil a soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a se svědectvím generála tajné služby, který stojí v čele bezpečnostní služby koncernu.

Prokuratura navrhovala trest deset let vězení a pokutu ve výši půl miliardy rublů (183 milionů korun), zatím obhájci žádali plné zproštění viny. Soudkyně navíc zakázala Uljukajevovi činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu a ponechala v platnosti i rozhodnutí o zmrazení majetku politika.

Exministr tvrdil, že se stal obětí "strašlivé a nemilosrdné provokace", jejíž "autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad". Před zahájením dnešního líčení prohlásil, že očekává spravedlivý rozsudek. Sečina následně hodlá za lživou výpověď pohnat k odpovědnosti.

Uljukajev dnes před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. "Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš," citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.

Podle agentury AP byl rozsudek překvapivě přísný. Mnoho komentátorů očekávalo, že politikovi bude uložen podmíněný trest a následně bude propuštěn. Verdikt se stal terčem kritiky mimo jiné ze strany doposud vlivného exministra financí Alexeje Kudrina, který rozsudek označil za strašlivý a neopodstatněný. Práce vyšetřovatelů byla podle něj slabá. Rozhodnutí soudu naopak odmítli komentovat mluvčí ropné společnosti Rosněfť i ruského prezidenta.

Související

Moskva, Kreml

Konec Putinova impéria se blíží? Rusko začíná hořet, varuje expert

NÁZOR - Zatčení Alexeje Uljukajeva vyvolalo otřesy v ruské elitě, uvádí historik a politolog Mark Galeotti. Expert na Rusko působící v pražském Institutu mezinárodních vztahů v komentáři pro server Moscow Times konstatuje, že poprvé od Stalinových dob byl zatčen sloužící ministr a celý případ demonstruje, že putinismus dosáhl podoby antického režimu - je zahleděný do sebe, je mstivý a jeho osud je zpečetěn.

Více souvisejících

Alexej Uljakajev Rusko Korupce Rosněfť

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 22 minutami

před 33 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy