Ve švýcarské jeskyni je od soboty uvězněno sedm turistů

Bern - Už od soboty je v jeskynním systému ve švýcarských Alpách uvězněna skupina sedmi turistů. Ven se nemohou dostat kvůli nečekanému navýšení vodní hladiny v důsledku silných srážek.

Na povrch se budou moci dostat nejdříve o víkendu, informovala s odvoláním na místní úřady agentura DPA. Dnes jim záchranáři dopravili balíčky od příbuzných.

"Nikdo není zraněný, nálada je tam dole dobrá," ubezpečil dnes v rozhovoru poskytnutém agentuře DPA Peter Draganits, majitel cestovní kanceláře, která výlet pro sedm turistů do švýcarského jeskynního systému Hölloch zorganizovala.

Muži mezi 25 a 55 lety se v sobotu vydali s profesionálním průvodcem na dvoudenní túru do jednoho z největších jeskynních systémů na světě, který se nachází ve středním Švýcarsku jižně od Curychu. Zpět se ale kvůli nečekanému zvýšení hladiny vody už bezpečně dostat nemohli. Původně se očekávalo, že hladina klesne za pár dní. Podle policie kantonu Schwyz se ale skupina ven dostane nejspíš až o víkendu.

Profesionální speleologové se na místo 300 metrů po povrchem země, na kterém turisté nyní za konstantní teploty šesti stupňů Celsia pobývají, dokážou dostat trasou, která by ale pro amatéry byla příliš náročná a nebezpečná. Uvízlí turisté tak dostávají zásoby, baterie či zprávy z domova, sami ale musí vyčkat poklesu hladiny vody v jeskyni.

Související

Více souvisejících

Švýcarsko Jeskyně

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy