Na Nobelovu cenu za mír je navržen Trump i list Novaja Gazeta

Oslo - Letošní laureát Nobelovy ceny míru by měl být znám na podzim, cenu by si měl tradičně převzít 10. prosince.Mezi navrženými jsou americký prezident Donald Trump či redakce opozičního ruského listu Novaja Gazeta. Norskému serveru Nettavisen to dnes řekl ředitel norského mírového institutu PRIO Henrik Urdal.

Šéf Bílého domu je letos na prestižní ocenění navržen již potřetí. Kdo jej nominoval, ale Urdal prozradit nechtěl. "Můžu potvrdit, že Trump je nominován," řekl Urdal.

Na seznamu je i redakce ruského opozičního listu Novaja Gazeta. Tu nominoval spolu s aktivisty bojujícími za lidská práva sám ředitel mírového institutu PRIO. Je totiž podle něj nejvyšší čas, aby se ruským aktivistům dostalo patřičného uznání. Od roku 1990, kdy Nobelovu cenu za mír dostal tehdejší vůdce Sovětského svaz Michail Gorbačov, žádný Rus toto ocenění nezískal.

Mezi navrženými na ocenění jsou také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), konžský gynekolog Denis Mukwege či kurdští pešmergové, kteří v Iráku bojují proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Navrhnout osobnost či organizaci, která by si zasloužila získat letos Nobelovu cenu míru, bylo možné do středy. Seznam těch, ze kterých se nakonec bude vybírat, ale stále není kompletní. Do konce února může totiž své návrhy předkládat ještě pět členů Nobelova výboru.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Donald Trump norsko Novaja Gazeta (ruský nezávislý deník)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy