Jak na hříšníky? Papež na Zelený čtvrtek vyzval kněze ke vstřícnější metodě

Vatikán - Dnes se v rámci velikonočního týdne slaví Zelený čtvrtek. Papež František během mše ve Vatikánu vyzval katolické kněze, aby byli otevřenější k věřícím hříšníkům. Vstřícnější přístup může podle hlavy katolické církve pomoci hříšníkům nalézt cestu k Bohu. Naopak kázání, které dokola zdůrazňuje jejich chyby, mívá často opačný účinek.

Papež, jehož za vstřícný přístup k rozvedeným a znovu sezdaným párům kritizují konzervativní katolické kruhy, duchovní nabádal, aby se nesnažili věřící odsuzovat za podobné hříchy, ale aby se jim pokusili přiblížit.

"Bůh učinil velkou volbu: rozhodl se být blízko svým lidem," pronesl papež s odkazem na lidský rozměr a skutky Ježíše Krista. Boží syn podle něho v jednom z evangelií odmítl odsoudit ženu, která se dopustila cizoložství. Toho se podle katolických dogmat dopouštějí rozvedení lidé žijící s novým partnerem. Kněží by podle papeže měli zvolit přístup, který umožní hříšníkům spíše hledět do budoucna než se vracet k minulým prohřeškům.

Tradiční obřady spojené se Zeleným čtvrtkem vyvrcholí odpoledne ve věznici Regina Coeli, kde František umyje nohy 12 trestancům. V rámci jeho otevřenosti směrem k jiným náboženstvím to vedle osmi katolíků budou dva muslimové, jeden buddhista a jeden pravoslavný křesťan. Kromě Italů jsou mezi nimi lidé z Filipín, Maroka, Nigérie či Kolumbie.

Rituál mytí nohou odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním.

Související

Více souvisejících

Papež František Vatikán Církev Velikonoce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy