Itálii na podzim čekají nové volby

Řím - Úřednická vláda, kterou má na základě dnešního pověření italského prezidenta Sergia Mattarelly sestavit ekonom Carlo Cottarelli, nemá naději na získání důvěry parlamentu. Zemi tak případný kabinet dovede nanejvýš k předčasným parlamentním volbám v září nebo v říjnu. Vyplývá to z reakcí protiimigrační a euroskeptické Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S), kterým Mattarella v neděli nedovolil sestavit koaliční vládu kvůli sporu o obsazení funkce ministra financí. Obě strany mají většinu zákonodárců v obou komorách parlamentu.

Vůdce M5S Luigi Di Maio označil pověření Cottarelliho za absurdní, protože bývalý funkcionář italské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu "nebyl nikým zvolen", uvedla agentura ANSA. Di Maio, který v neděli hovořil o možnosti zahájení procesu sesazení prezidenta pro neschopnost vykonávat úřad, což se už M5S jednou marně pokusilo prosadit proti předchozí hlavě státu Giorgiu Napolitanovi, dnes vyzval k "masové mobilizaci" a demonstraci proti Mattarellovi. Protestní akce by se měla konat už v sobotu 2. června na Den republiky, tedy výročí založení Italské republiky v roce 1946.

Důvěru Cottarelliho budoucímu týmu odmítl přislíbit i vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie (FI) a expremiér Silvio Berlusconi. Podle něj tak bude nezbytné co nejdříve uspořádat nové volby. Zároveň označil za jediné řešení, aby do voleb šla FI opět v koalici s Ligou, která má naději na větší počet voličských hlasů.

Vzhledem k pokusu Ligy sestavit vládu s M5S se ovšem rýsuje podle italských médií také varianta, že předvolební koalici vytvoří právě tyto strany.

Vůdce Ligy Matteo Salvini vyjádřil názor, že první věc, kterou by parlament měl udělat, je změnit volební zákon. Podle něj by měl vítěz voleb obdržet automatickou většinu v parlamentu. Kdyby to platilo už v březnových volbách, koalice Ligy a FI by mohla vytvořit vládu sama. Liga, která v počtu hlasů překvapivě předběhla FI, by pak obsadila post premiéra.

Na Mattarellu si dnes stěžoval i euroskeptický ekonom Paolo Savona, kterého Liga a M5S navrhly na šéf resortu financí. Podle něho se prezident vůči němu dopustil hrubé nespravedlnosti tvrzením, že by chtěl, aby Itálie opustila evropskou společnou měnu euro. Savona řekl, že jednotnou měnu kritizuje kvůli úsporným opatřením zemí eurozóny, které by měly změnit svůj přístup.

Související

Více souvisejících

Itálie Carlo Cottarelli Sergio Mattarella Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Paolo Savona (italský politik)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy