Rusko dalo separatistům z Doněcka nové záruky, jejich šéf jednal s kremelským poradcem

Proruští separatisté z "lidové republiky" v ukrajinské Doněcké oblasti dostali od Ruska nové bezpečnostní záruky. Po jednání s kremelským poradcem Vladislavem Surkovem to dnes novinářům sdělil Denis Pušilin, který vykonává funkci šéfa doněckých vzbouřenců po smrti Alexandra Zacharčenka zabitého při srpnovém atentátu.

Povstalecká agentura DAN uvedla, že Surkov, který je považován za hlavního kremelského experta na vztahy s Ukrajinou, vysoce ocenil fungování všech správních struktur separatistů. "Dostali jsme záruky podpory ze strany Ruska ve všem, co se týká bezpečnosti a zvýšení životní úrovně občanů," prohlásil Pušilin.

Jakým způsobem bude Moskva bezpečnost "lidových republik" na východě Ukrajiny garantovat, se ve zprávě DAN neuvádí. Ukrajinské vedení obviňuje Moskvu z materiální podpory separatistů, z dodávek zbraní, ale i z přímé účasti ruských vojáků na operacích proti ukrajinské armádě.

Pušilin oznámil, že "humanitární pomoc" Ruska umožní povstalcům citelně zvýšit platy doněckých pracujících a omezit růst cen základních potravin. Pozval Surkova k návštěvě Doněcka, která se má uskutečnit do konce letošního roku.

Podle zprávy ruské agentury TASS se jednání zúčastnil i vysoce postavený pracovník ruské prezidentské kanceláře Alexej Filatov, který má nyní na starosti "humanitární a politickou" součinnost s doněckými a luhanským vzbouřenci.

Související

Denis Pušilin

Separatistický vůdce přiznal, že Lyman je napůl obklíčen ukrajinskou armádou

Ukrajinské síly z poloviny obklíčily okupované město Lyman v Donbasu a pravidelně ostřelují silnici z města, připustil dnes vůdce separatistů z mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Mluvčí ukrajinské armády veřejnoprávní vysílací stanici Suspilne řekl, že ukrajinské síly Lyman obkličují a mají pod palebnou kontrolou všechny cesty do města. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinská armáda Lyman již téměř obklopila.
Denis Pušilin

Separatisté ve čtyřech částech Ukrajiny vyhlásili referendum o připojení k Rusku

Ruskem kontrolované nebo okupované regiony na východě a jihu Ukrajiny dnes oznámily, že tento týden chtějí zahájit lidové hlasování o připojení k Ruské federaci. O záměru uspořádat referendum mezi 23. a 27. zářím podle agentur informovaly úřady samozvané Luhanské lidové republiky (LNR), Doněcké lidové republiky (DNR) a proruští představitelé částí Chersonské a Záporožské oblasti.

Více souvisejících

Denis Pušilin (Doněcký vůdce) Doněck (Ukrajina) Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy