Zmocněnec OSN de Mistura končí. Na Sýrii si několikrát vylámal zuby

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes oznámil, že ve funkci v listopadu skončí. Poslední měsíc svého působení chce věnovat ověření, zda je možné, aby OSN svolala důvěryhodný ústavní výbor, který bude pracovat na nové syrské ústavě. De Mistura byl do funkce zvláštního zmocněnce jmenován v roce 2014. Je mu 71 let a ve svém dnešním oznámení v Radě bezpečnosti OSN řekl, že důvody jeho rozhodnutí jsou čistě osobní. Agentura AFP napsala, že se de Mistura nedávno oženil.

V rámci svého mandátu se měl pokusit o dosažení dohody o nové syrské vládě, o nových volbách a o celkové reformě vládnutí. Svolal několik kol mírových rozhovorů pod záštitou OSN, avšak nepodařilo se mu dosáhnout významného výsledku. Při mírových rozhovorech dělila vyjednávací týmy syrské vlády a opozice především otázka postavení prezidenta Bašára Asada. Opozice s ním odmítá počítat v příští vládě.

De Mistura dnes řekl, že dohodě o ústavním výboru brání stále výhrady syrské vlády. Podle něj už se dohodlo, že výbor bude mít 150 členů, z nichž 50 navrhla vláda, 50 opozice a 50 OSN. Syrská vláda má ale podle de Mistury výhrady k třetině členů, práci na sestavení výboru nepodporují podle něj ani spojenci Sýrie Rusko a Írán. Rusko podle agentury AFP upřednostňuje otázku návratu uprchlíků, v úsilí o vytvoření nové ústavy vidí snahu o Asadovo svržení. OSN do výboru jmenovala syrské odborníky, zástupce občanské společnosti, kmenové vůdce a ženy.

Příští týden pojede zmocněnec na pozvání syrské vlády do Damašku, kde má o sestavení výboru jednat. O výsledku pak bude informovat Radu bezpečnosti a sám pak chce v listopadu rozeslat pozvánky na jednání výboru. "Nebudu předpovídat, zda je to možné. Vím, že po devítiměsíční přípravě je důležité zahájit práci věrohodného ústavního výboru," řekl.

O možném de Misturově odstoupení z funkce se spekuluje od loňska. Podle tehdejších zpráv diplomaté v zákulisí hovořili o tom, že by de Misturu mohla nahradit koordinátorka OSN pro Libanon Sigrid Kaagová z Nizozemska. Před de Misturou post zastávali bývalý alžírský ministr zahraničí Lachdar Brahímí a někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan.

Související

Bašár Háfiz al-Asad

Konec války v Sýrii? Analytik prozradil, co rozhodlo

Staffan de Mistura, vyčerpaný, ale stále žoviální zvláštní zmocněnec OSN pro válku v Sýrii, minulý týden učinil své zřejmě poslední tiskové prohlášení v uvedené pozici, konstatuje Daniel R. DePetris. Analytik působící v think tanku Defense Priorities v komentáři pro server National Interest připomíná, že na otázku, zda je ohledně dalších mírových rozhovorů o Sýrii optimistický, nedal de Mistura jasnou odpověď a místo toho zopakoval starou frázi, kterou používá téměř čtyři a půl roku.
Steffan de Mistura

Problémy s novou syrskou ústavou? Výbor ještě ani nevznikl

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura oznámil, že se stále nepodařilo vytvořit ústavní výbor, který má vypracovat novou syrskou ústavu. Práce na vytvoření výboru neustále pokračují, řekl po svém dnešním setkání s jordánským ministrem zahraničí Ajmánem Safadím.

Více souvisejících

Steffan de Mistura Sýrie OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy