Konec války v Sýrii? Analytik prozradil, co rozhodlo

Staffan de Mistura, vyčerpaný, ale stále žoviální zvláštní zmocněnec OSN pro válku v Sýrii, minulý týden učinil své zřejmě poslední tiskové prohlášení v uvedené pozici, konstatuje Daniel R. DePetris. Analytik působící v think tanku Defense Priorities v komentáři pro server National Interest připomíná, že na otázku, zda je ohledně dalších mírových rozhovorů o Sýrii optimistický, nedal de Mistura jasnou odpověď a místo toho zopakoval starou frázi, kterou používá téměř čtyři a půl roku.

Vítězství tvrdé síly

"Mohu říct, že jsem odhodlán...nevynechat žádnou možnost do poslední hodiny mého mandátu," cituje analytik de Misturova slova. Připomíná, že tento mandát skončí za pár týdnů a k de Misturovu zklamání více než čtyři roky diplomatického vyjednávání Sýrii zmítané občanskou válkou přinesly jen velmi málo, pokud vůbec něco.     

Skutečnost, že násilí v Sýrii pomalu ustává a frontové linii se stabilizovaly, není ani tak důsledkem mírového procesu pod patronací OSN, ale spíše tvrdého faktu, že Bašár Asad v konfliktu zvítězil za pomoci tvrdé síly a nemilosrdné obléhací strategie, soudí DePetris.

V červenci 2014, kdy tehdejší generální tajemník OSN Pan Ki-mun nabídl de Misturovi pozici zvláštního zmocněnce, čelil tento italsko-švédský diplomat dilematu, vysvětluje odborník. Poukazuje, že syrská válka tehdy navenek vypadala jako masivní požár spalující vše, co mu stojí v cestě a dva nejzkušenější a nejrespektovanější krizoví vyjednavači OSN - Kofi Annan a Lachdar Brahímí - v jeho hašení neuspěli.

Annan rezignoval poté, co se jasně ukázalo, nakolik je Rada bezpečnosti OSN rozdělená ohledně Asadovy budoucnosti, přičemž Brahímí se k rezignaci uchýlil v důsledku frustrace z nedostatečné spolupráce ze strany syrského režimu, připomíná DePetris. Konstatuje, že de Mistura ale nedokázal nabídku odmítnout a žít s vědomím, že každý měsíc umírají tisíce Syřanů, a tak Panovi kladně odpověděl již za pár hodin.

De Mistura se mohl chlubit více než čtyřicetiletou praxí coby humanitární a válečný vyjednavač, ale jakákoliv šance na zkrocení syrského násilí si žádala maximální využití jeho dosavadních zkušeností, konstatuje expert. Připouští, že de Mistura zkoušel veškeré možnosti - dočasné příměří s cílem posílit důvěru mezi bojujícími stranami a tím i perspektivu mírových jednání, větší politické zapojení Rady bezpečnosti OSN či vytvoření výboru za účasti zástupců všech segmentů syrské společnosti pro sepsání nové ústavy.

"Když dal Washington ruce vzhůru a v zásadě odepsal Sýrii jako ztracený případ, de Mistura čerpal ze svého věčného optimismu a pokračoval," uvádí DePetris. Dodává, že nic z toho neslavilo úspěch a jediné příměří, které ve skutečnosti vydrželo delší dobu, nastalo v důsledku společné iniciativy Turecka a Ruska, dvou zemí sledujících spíše vlastní zájmy než hledajících cestu k ukončení bombardování a palby pro dobro Syřanů.

Syrská fata morgána

De Misturova práce na ústavním výboru, který vzniká téměř rok, trpí nekonečnými průtahy ze strany Asadových zástupců odmítajících samotnou myšlenku zrušení staré ústavy a sepsání nové, poukazuje odborník. Konstatuje, že mírový proces pod záštitou OSN ve skutečnosti mírovým procesem není, ale jde pouze o snahu zpomalit nevyhnutelné vojenské vítězství Asadova režimu, o které syrský vládce usiloval od prvního dne, kdy posvětil palbu do neozbrojených demonstrantů.

Novinář Mouin Rabbani, který krátce pracoval v de Misturově týmu, minulý měsíc prohlásil, že hlavním cílem mírového procesu pro záštitou OSN je udržet rozhovory v chodu, uvádí DePetris a cituje jeho slova: "Misí se stalo prodlužování této mise."

Mírové rozhovory o Sýrii jsou již dlouho pouhou fata morgánou, procesem, na který se může mezinárodní společenství nadále odvolávat, aby si nalhávalo, že syrská válka skončí pokojným urovnáním, deklaruje analytik. Doplňuje, že de Mistura končí ve své funkci tam, kde ji začal - s nadějí, ale mírem mimo dosah -, což však není zcela jeho chyba, protože i jakýkoliv jiný, byť sebezkušenější diplomat by rychle poznal, že mír v Sýrii nebyl realizovatelný.    

"Prostředník toho zmůže jen velmi málo, pokud jedna strana - Asadův režim - nemá zájem na jakémkoliv politickém kompromisu a druhá - protiasadovská opozice - je často vzájemně rozdělená," zdůrazňuje expert. Podotýká, že nic z toho však není útěchou pro Syřany, z nichž polovina přišla o domov, miliony ztratily své blízké. Ti si totiž nepřejí nic jiného než konec této války, uzavírá DePetris.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Steffan de Mistura OSN Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 11 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy