Puberťák dal facku soše, musel se omluvit. Policejní VIDEO vyvolalo rozruch

Šestnáctiletý Arsenij na ulici v běloruském hlavním městě dal facku soše, ale policejní hlídka jej vzápětí dopadla a přiměla, aby se omluvil výtvarnému dílu, zobrazujícímu městského strážníka z éry carského Ruska.

"Socha na omluvy nereagovala, ale ti, kdo ji střeží, potrestali mladíka obviněním z drobné výtržnosti a rolí ve 'výchovném' snímku, o kterém debatuje celé Bělorusko," poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Mladík měl asi smůlu v tom, že výtvarné dílo, odhalené loni ke 100. výročí existence běloruské milice (policie), se nachází poblíž sídla ministerstva vnitra a u celostátně proslulé vazební věznice, čili v přísně střeženém prostoru. Není jediný, komu se socha městského strážníka moc nelíbí. Loni na jaře ji místní anarchista dal na krk oprátku, ale také jej chytili a musel zaplatit pokutu, odpovídající v přepočtu přibližně 1400 korunám. Později mládež k soše přinesla pohřební věnce.

"Pro nás, pro nás všechny v milici, kde sloužím 30 let a byl jsem na všech zapeklitých místech, je to více než svaté místo," prohlásil o soše náčelník minských strážníků generál Aljaksandr Barsukov.

Pejsek, který je součástí výtvarného díla, nevadí ani obyvatelům, ani opozici, poznamenala BBC. Až teď se prý objevily jízlivé komentáře, proč služební pes neochránil strážníka před chuligánem? Jiní vtipálci se zase ptají, zda holubům budou strážci sochy čelit palbou ze služebních pistolí. Další se vůbec podivují nad ochranou sochy "slouhy carského režimu" v zemi, která stále slaví výročí bolševické revoluce jako státní svátek. "Rána celému režimu. Kdy se naše policie přestane ztrapňovat?" usoudil o policejním zásahu uživatel s přezdívkou Iron Maiden.

Související

Více souvisejících

Bělorusko zajímavosti policie Bělorusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 36 minutami

před 36 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy