Umučení lidé a snaha "očistit" krev. V Čečensku pokračuje krvavý hon na homosexuály

V Čečensku pokračují represe proti homosexuálům. Podle ruských aktivistů bylo při poslední vlně zatčeno a mučeno minimálně 40 lidí. Dva ze zadržených nepřežili. Čistka připomíná podobnou situaci z roku 2017.

Igor Kočetkov, vedoucí nevládní organizace Russian LGBT Network, v pondělí uvedl, že dva lidé „mučení nepřežili“. Byli zatčeni spolu s dalšími zhruba 40 lidmi. O případu a situaci homosexuálů v zemi informoval deník Independent.

Již v roce 2017 bylo v Čečensku zadrženo a vystaveno mučení a bití téměř 200 lidí. Tři lidé tehdy nepřežili, mnoho z nich se stále postrádá. Nyní se zdá, že úřady přistoupili k další vlně represí.

Podle Igora Kočetkova souvisí zátah se zatčením správce LGBT skupiny na sociálních médiích, ke kterému došlo 29. prosince. Při této akci policie zabavila materiály, díky nimž získala databázi jmen a kontaktních údajů dalších osob.

Většina zadržených byla převezena do zařízení ve městě Argun, které bylo využíváno i v roce 2017. Zde byli lidé mučeni a donuceni podepsat dokumenty. Část zadržených byla následně propuštěna, očekává se však jejich další postih.

Ramzan Kadyrov popřel, že by v represích z roku 2017 hrál nějakou roli. Aktivisté nicméně tvrdí, že je nemožné, aby k takovým zásahům docházelo bez vědomí a souhlasu čečenského vůdce a dalších vysoce postavených členů bezpečnostního aparátu.

„Mohly proběhnout jen díky Kadyrovovu režimu a jeho politice očištění čečenské krve od všeho, co považuje za škodlivé,“ myslí si Kočetkov. Zodpovědnost však dopadá i na Moskvu, která události řádně nevyšetřila.

A to ani poté, co v říjnu 2017 na tiskové konferenci vystoupil ruský občan, který v Čečensku pracoval a popsal své dvanáctidenní zadržení v Argunu.

V Čečensku nejsou neobvyklé ani vraždy ze cti, které podle deníku Independent úřady někdy využívají s cílem „outsourcovat násilí“ na rodinné příslušníky. V tamní konzervativní společnosti někteří příbuzní raději oběti zabijí, aby z rodiny „sňali hanbu“.

Ani utéci ze země není pro mnoho lidí s homosexuální orientací jednoduché. Obávají se, že tím vystaví svoji rodinu státním represím. Jsou také známy případy, kdy čečenské úřady využily Interpol a označily uprchlíky za teroristy navracející se ze Sýrie.

Související

Více souvisejících

čečensko homosexualita mučení vězňů Ramzan Kadyrov LGBT+ policie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy