Mezinárodní monitoring Kerčského průlivu? Putin kývl na návrh Merkelové

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc souhlasil s návrhem německé kancléřky Angely Merkelové na vyslání německých expertů k monitorování Kerčského průlivu. Při setkání s německým ministrem zahraničí Haikem Maasem to dnes v Moskvě řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Poznamenal, že ale žádný expert zatím nedorazil.

Kerčský průliv ležící mezi Černým a Azovským mořem, jehož vody děli hranice mezi Ruskem a Ukrajinou, byl v listopadu místem vážného incidentu mezi plavidly Ukrajiny a Ruska. Ruské lodi zadržely pro údajné porušení hraniční linie tři ukrajinská vojenská plavidla a zadrželi 24 námořníků. Deportovali je do vazební věznice v Moskvě, kde čekají na soud. Hrozí jim šest let vězení.

Incident vyvolal pobouřenou reakci Kyjeva a kritiku západních politiků, kteří Moskvu důrazně a opakovaně vyzvali, aby námořníky propustila na svobodu. Zároveň upozorňovali Rusko, že musí umožnit volnou plavbu průlivem podle mezinárodního práva.

Maas dnes při setkání s Lavrovem s uspokojením konstatoval, že Kerčský průliv je pro plavbu volný. Podle agentury TASS předal Lavrovovi návrh týkající se režimu plavby v průlivu, který ruský ministr slíbil prostudovat. Dokument údajně opakuje návrh Merkelové na vyslání západních expertů, kteří by provoz sledovali. Podle ruské agentury ale předpokládá koordinaci s Kyjevem, což dnes Lavrov odmítl.

Maas při dnešním jednání s ruským partnerem poukázal na význam zachování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Spojené státy obviňují Rusko, že smlouvu porušuje, a hrozí odstoupením. Moskva tvrdí, že vypovězením smlouvy chce Washington ospravedlnit vývoj vlastních raket.

#German Foreign Minister #HeikoMaas said on Friday:- It is widely acknowledged that ships can pass through the #KerchStrait - a body of water shared between #Russia and #Ukraine - is now free. #MNA #MNA_English #Anglophones pic.twitter.com/4DAtrdHDXW

— M N A (@mnaEN) 18. ledna 2019

Maas dal najevo, že americkým stížnostem věří. Vyzval ruskou stranu, aby zlikvidovala typy raket, které podle Washingtonu smlouvu INF svým dosahem porušují. Lavrov americké výhrady znovu odmítl s tím, že Rusko smlouvu neporušuje. Američané prý dali Rusku na vědomí, že od smlouvy v únoru odstoupí. Jejich rozhodnutí je prý konečné a nemá smysl o něm jednat.

Související

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Rusko vydalo Ukrajině plavidla zabavená u Krymu, Putin volal Macronovi

Rusko dnes předalo Ukrajině tři plavidla zadržená loni v Kerčském průlivu. S odvoláním na sdělení ruského ministerstva zahraničí to oznámila agentura TASS. Lodě byly předány 30 kilometrů od mysu Takil mezi Krymem a ruskou pevninou. O operaci dnes ruský vůdce Vladimir Putin informoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který bude zanedlouho v Paříži hostit summit věnovaný Ukrajině.
Ruská armáda

Rusko předá zadržované lodě Ukrajině v pondělí. Normandský summit zatím nebude?

Rusko předá předá v pondělí Ukrajině tři její vojenské lodě zadržené loni v listopadu při incidentu v Kerčském průlivu. Agentuře TASS to dnes sdělila tisková služba krymského oddělení ruské bezpečnostní služby (FSB). Média dopoledne informovala, že z přístavu v Kerči jsou již tři dotyčná plavidla tažena směrem na Černé moře.

Více souvisejících

Azovská krize Heiko Maas Sergej Lavrov Německo Rusko Vladimír Putin Angela Merkelová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy